Аdidas попадна в скандал заради реклама с модел


Н. Гавазов

Аdidas се извини, след като стартира рекламна кампания, включваща ретро маратонки, базирани на модел, пуснат за първи път по време на трагичните Олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. По време на състезанието 11 израелски спортисти бяха взети за заложници и убити от палестинската терористична група "Черен септември".

"Признаваме, че са направени връзки с трагични исторически събития, въпреки че те са напълно неумишлени. Извиняваме се за всякакво безпокойство или причинено безпокойство“, заяви говорител на adidas.

За лице на кампанията бе избрана Бела Хадид, известен американски модел от палестински произход. Тя активно подкрепя Палестина в конфликта им с Израел.

След множество недоволни публикации от еврейските общности, adidas изтри всички публикации с участието на Хадид в социалните мрежи. В четвъртък, 18 юли, официални представители на държавата Израел изразиха недоволството си в официалния акаунт на X (бивш Twitter). Те осъдиха adidas, че избра Хадид за лице на кампанията.

Пропалестинските потребители реагираха негативно на извинението. Самата Бела Хадид и нейните представители не коментираха тази ситуация.

24