Хаас отказа да върне парите на руски олигарх


Н. Гавазов

Отборът от Формула 1 Хаас, който прекрати спонсорския договор с "Уралкалий" на руския олигарх Дмитрий Мазепин, отхвърли искането на "Уралкалий" за възстановяване на вече изплатените 13 милиона долара.

Това пише Motorsport с позоваване на официално писмо на Хаас до компанията.

След руската инвазия в Украйна екипът на Хаас едностранно прекрати спонсорското споразумение с "Уралкалий" в началото на март.

Според Motorsport заради връзките на собственика на компанията Дмитрий Мазепин с руския диктатор и военен престъпник Владимир Путин.

Отборът прекрати договора и със състезателя Никита Мазепин, който е син на олигарх. Той беше заменен от Кевин Магнусен.

"Тогава "Уралкалий“ обяви, че обмисля съдебен иск в това отношение, тъй като търси връщане на спонсорските пари, които плати преди началото на сезона“, припомня изданието.

"Тъй като по-голямата част от спонсорското финансиране за сезон 2022 вече е прехвърлено на Хаас и като се има предвид, че отборът прекрати спонсорското споразумение преди първото състезание от сезон 2022, Хаас не е изпълнил задълженията си към "Уралкалий" за текущия сезон.

"Уралкалий" трябва да поиска незабавно възстановяване на сумите, получени от Хаас“, се казва в изявление на компанията през март.

По-късно "Уралкалий" се обърна към Хаас, за да оспори правото на отбора да прекрати договора, както и възстановяване на 12 милиона евро (13 милиона долара), които са били платени предварително. Оказа се обаче, че Хаас официално е отговорил на писмото на "Уралкалий" и напълно е отхвърлил претенциите на компанията.

В писмо от Хаас до руската компания, копие от което бе цитирано от изданието, американският екип настоява, че е имал право да прекрати споразумението чрез клауза в спонсорския договор, в която се посочва, че "Уралкалий" не "вреди на репутация и благоприятния имидж на Хаас".

Хаас твърди, че връзките на Мазепин с Кремъл, свързани със санкциите, наложени от ЕС, са се отразили върху репутацията на отбора.

"Въпреки че нямаше санкции от ЕС или други страни към момента на прекратяване на договора“, отбелязва Motorsport.

"Според единодушната позиция на юристите и съдебната практика, страна, която прекрати споразумението поради нарушение на другата страна, не е длъжна да върне на такава страна това, което вече е получила по споразумението.

Така искът на "Уралкалий" за връщане на предплатената сума от 12 000 000 евро е неоснователен и отхвърлен“, се казва в писмото.

Хаас добавя, че освен вече изплатените пари, има право и на обезщетение за пропуснати ползи, които според него биха били получени, ако сътрудничеството с "Уралкалий" бе продължило. Отборът иска 8 милиона евро от "Уралкалий" като компенсация.

Според източник, запознат със ситуацията, Хаас също така е отказал да плати на Мазепин заплатата му за времето, отработено през този сезон до прекратяването на договора.

Според събеседниците позицията на Хаас е шокирала "Уралкалий".

"Всички разбират, че светът е в трудна ситуация, но е абсолютно нелепо да се твърди, че Хаас има право да задържи парите, изплатени по договор, който едностранно е прекратил, без да предостави някоя от договорените услуги“, казва един от източниците, близки до "Уралкалий".

"Мисля, че знаят как да харчат руски пари – и дори да искат повече – но не искат руснаци наоколо.

Това е наистина шокиращо отношение към спонсор, който активизира своята дейност през миналия сезон, когато отборът имаше остра нужда от ресурси и предложи да надхвърли договорните суми, за да осигури допълнителни бонуси на екипа на отбора, за да постигне по-добри резултати“, добавя източникът.

Представители на "Уралкалий" и Никита Мазепин отказаха коментар по този въпрос, позовавайки се на предварително изявление, публикувано на уебсайта на компанията.

401