Джокович: Имам свой собствен път


Н. Гавазов

Шампионът от "Ролан Гарос“ Новак Джокович коментира спечелването на турнира, с което стана единственият тенисист с поне два успеха в състезанията от Големия шлем.

"Много съм горд, че влезнах в историята на любимия ми спорт. Като отчитам всички събития от последните 48 часа, това е едно от трите най-големи постижения в моята кариера. Победих Рафа след четири часа и половина игра, така че в събота даже не тренирах.

Циципас се бореше за първа титла от Шлема, което не е лесно. От друга страна той нямаше какво да губи, така че стартира мощно. Във втория сет имах голям спад – физически и психологически, така че той напълно доминираше. Успях да се пренастроя и да се върна в мача в третата част. Пробих и Стефанос започна да изпитва съмнения. След това нагласих ударите си и взех инициативата. В моята глава звучаха два гласа. Единият казваше, че всичко е пропаднало и мачът е загубен. Трябва да призная, че след първите два сета той звучеше много убедително. Трябваше да включа втория глас и да се убедя, че всичко е в моите ръце.

Относно рекорда на Надал и Федерер в Големия шлем (20 титли), той никога не ми се е виждал недостижим. Сега не ми достига един трофей, но ние всичките продължаваме да играем. Продължавам да гоня този рекорд, но не забравям, че имам мой собствен път“, заяви Джокович.

98