Базел - Порто: Всичко ще се реши в реванша


Н. Гавазов

Базел - Порто
Стадион: "Санкт Якоб Парк", Базел
Дата: 18.02.2015г.
Час: 21:45
Съдия: Марк Клатънбърг (Англия)


Другият сблъсък от програмата на Шампионска лига за сряда вечер е между отборите на Базел и Порто. Двата тима за първи път се срещат помежду си и вероятно са доволни от това, че ще премерят сили помежду си. Особено радостни в това отношение са швейцарците, които избегнаха по-сериозен съперник и така запазиха шансове да се класират за следващата фаза на турнира. Трудно ще бъде да предугадим кой ще е победител в това противопоставяне, тъй като Базел и Порто са достатъчно твърди и боеви колективи, способни да поднесат сюрпризи.

Отборите на Пауло Соуза и Хулиен Лопетеги извървяха различни пътища до осминафиналите на Шампионска лига. "Драконите" на груповата фаза уверено се справиха с Шахтьор, Атлетик и БАТЕ и тук веднага ще отбележим, че Порто е един от трите отбора, които нямат загуба в груповата фаза на турнира. Португалците бяха близо до поражение в Лвьов, но в самия край на мача върнаха двата гола на Шахтьор. Относно Базел, малко бяха тези, които очакваха класиране за плейофите. Есенната криза на Ливърпул в комбинация с безумията на Симон Миноле подпомогнаха швейцарците, които в крайна сметка финишираха на заветното второ място.

Двата тима влизат в мача, намирайки се в добра форма. Базел е пълен господар в шампионата на Швейцария и се намира в серия от десет двубоя без загуба, с два равни мача в този период. През уикенда обаче хората на Соуса не успяха да се справят със Сион. Наистина, базелци бяха с човек по-малко цяло второ полувреме и губеха в резултата, но пък през първата част тимът игра много слабо както в защита, така и в нападение.

Порто спечели последните си четири мача във всички турнири, допускайки само един гол, което показва формата на тима. Лисабонци в момента са втори в класирането, на 4 точки от лидера Бенфика и с реални шансове за спечелване на титлата.

Единствените, които имат проблеми в кадрово отношение са домакините. Иван Иванов е контузен, а Фабиан Шьор е наказан.

Треньор на Базел е португалецът Пауло Соуса, който добре познава Порто. Като футболист той 12 пъти си е съперничел с Порто, но има само две победи.

"Внимателно анализирахме Порто, както го правим с всеки друг отбор. Разбира се, трябва да внесем корективи, но като цяло ще се придържаме към основните си принципи", заяви Соуса.

Лопетеги се изказа много ласкаво за своя противник: "Пауло свърши добра работа в Базел на груповата фаза и отборът му показа характер. Това е опитен тим, с много национали в него. Базел има голям потенциал. Този отбор вече показа, че може да играе много добре".

И двата отбора се намират в добра форма, на практика нямат проблеми в кадрово отношение, а малко по-голямата опитност на Порто се компенсира от фактора домакинство на Базел. Наблюдава се паритет дори в представянето на отборите в Шампионска лига - швейцарците играят отлично у дома си и това го усетиха Манчестър Юнайтед, Байерн, Ливърпул и Челси, но през този сезон Порто се представи невероятно.

Тогава, не е ли логично да предположим, че ще видим едно бойко равенство? Може би с по един гол във вратите, а напълно е възможно съперниците да си отбележат повече голове.

Прогноза: Базел - Порто 2:2


Последни 5 изиграни срещи:

Базел:

16 януари Базел - Фортуна Дюселдорф 2:1 (Приятелска среща)
20 януари Динамо Киев - Базел 2:3 (Приятелска среща)
27 януари Базел - Шафхаузен 2:1 (Приятелска среща)
08 февруари Грасхопърс - Базел 2:4 (Суперлига)
14 февруари Базел - Сион 1:1 (Суперлига)

Порто:

25 януари Маритимо - Порто 1:0 (Суперлига)
28 януари Порто - Академика Коимбра 4:1 (Купа на Лигата)
01 февруари Порто - Пасош Ферейра 5:0 (Суперлига)
07 февруари Морейренсе - Порто 0:2 (Суперлига)
13 феврурри Порто - Витория Гимараеш 1:0 (Суперлига)


Досегашни срещи:

Базел - Порто

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
120