Голов хикс в Лондон ще направи Барселона фаворит за финала


Т. Михайлов

Челси - Барселона
Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон
Дата: 18.04.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Феликс Брих (Германия)


Превърналите се в смъртни врагове в последните години тимове на Челси и Барселона трябва да определят единия от финалистите в Шампионската лига. „Сините“ са домакини, но това едва ли е от голямо значение за толкова силни отбори. Все пак фактът, че реваншът е на „Камп ноу“ вероятно ще е определящ за поведението на съперниците през първите 90 минути. 

Челси успя да стигне до финалната четворка след доста епични битки с Наполи и Бенфика. Италианците бяха преодолени на 1/8-финала след продължения, а португалците оказаха неочаквана съпротива на „Стамфорд Бридж“ въпреки загубата в първия мач на „Ла Луш“. Спокойно можем да кажем, че „орлите“ бяха равностойни на англичаните, но хората на Роберто Мартинес показаха повече класа в завършващата фаза. Голям проблем, но и мотивация за Челси ще е фактът, че тимът все още не си е осигурил участие в следващия етап на най-престижната надпревара. За момента Челси заема 6-ата позиция на 2 точки зад Тотнъм и Нюкасъл при оставащи 5 мача за трите тима. „Сините“ се класираха и за финала на ФА Къп след победа над „шпорите“ с 5:1 в неделя.

Барселона върви убедително към историческото постижение да стане първият отбор дублирал най-престижното европейско отличие след създаването на настоящия формат на турнира. Каталунците прегазиха Байер Леверкузен, след което имаха интересни битки с Милан. Италианците бяха отстранени след несъществуваща дузпа при резултат 1:1 на „Камп ноу“, макар ясно да личеше, че Барселона е по-добрият отбор. В Примера „блаугранас“ не са се отказали от идеята да спечелят поредна титла. Изоставането им от лидера Реал Мадрид е само 4 точки като предстои Ел Класико в неделя. Така следващите 6 дни могат да се окажат решаващи за сезона на тима на Гуардиола.

Сблъсъците между Челси и Барса са с богата история. В 10 срещи в европейските турнири двата тима имат равносотйни показатели – по 3 победи и 4 равни. Едни от най-интересните мачове са именно в Шампионската лига. През 2005 Челси загуби първия 1/8-финал на „Камп ноу“ с 2:1, но в невероятен реванш „сините“ победиха с 4:2 и продължиха. Барса си го върна още следващата година, когато дори спечели купата. Моуриньо имаше претенции към съдиите след 1:2 на „Стамфорд Бридж“.

През следващия сезон още групите събраха двата съперника. Лондончани бяха първи с 2 точки повече от еврошампиона, триумфирайки с 1:0 у дома, при 2:2 на „Камп ноу“. Най-пресният и запомнящ се сблъсък е последният от 2009. Тогава отново на полуфинал Челси измъкна 0:0 като гост. После „сините“ поведоха в реванша и допуснаха гол в продължението, разминавайки се с възможността да потърсят реванш от Манчестър Юнайтед за загубената само година по-рано титла. Мачовете не бяха нещо особено, но реваншът ще се запомни със скандалното съдийство на норвежецът Йоребро, който не даде 3 дузпи за домакините и ги лиши от заслужен финал. От тогава датира и голямата вражда между съперниците.

Челси има известни проблеми в защитата като Давид Луиш вероятно ще пропусне мача поради разтежение получено срещу Тотнъм. Гари Кейхил е с проблеми в стъпалото. Джон Тери играе със счупено ребро. Интересно е на кого ще злаожи Ди Матео в атака като Дрогба се представи отлично в неделя. Това и хъсът на котдивоарецът са предпоставка да смятаме, че ще бъде предпочетен пред Торес.

Новините за Хосеп Гуардиола са доста добри. Барселона няма нови контузени като наставникът ще може да разчита на няколко, които се завръщат.  Дани Алвеш, Жерар Пике и Сейду Кейта ще подсилят защитата. Афелай е на линия за роля в атаката. Карлес Пуйол и Хавиер Масчерано висят с картони и при следващо наказание могат да пропуснат реванша.

Челси ще бъде изключително мотивиран в търсенето на реванш за отпадането през 2009. „Сините“ очевидно отстъпват по класа и форма на съперника си, но понякога и духът се оказва решаващ. Лондончани имат положителен баланс срещу испански съперници, постигайки 16 победи, 10 равни и 6 загуби. Полуфиналите обаче са препъни камъка за тима като той продължава само в 1 от 5 случая. При Барселона този баланс е много по-добър – 6 финала от 12 полуфинала. С оглед статистиката и моментаната форма е трудно да заложим срещу който и да е от двата тима. Челси беше безпощаден у дома през този сезон, но без да е срещал отбор от такъв калибър. Голово равенство изглежда най-логичен залог.

Последни 5 изиграни срещи:

Челси:

31 март Астън Вила - Челси 2:4 (Висша лига)
04 април Челси - Бенфика 2:1 (Шампионска лига)
07 април Челси - Уигън 2:1 (Висша лига)
09 април Фулъм - Челси 1:1 (Висша лига)
15 април Тотнъм - Челси 1:5 (ФА Къп)

Барселона:

31 март Барселона - Атлетик Билбао 2:0 (Примера)
03 април Барселона - Милан 3:1 (Шампионска лига)
07 април Реал Сарагоса - Барселона 1:4 (Примера)
10 април Барселона - Хетафе 4:0 (Примера)
14 април Леванте - Барселона 1:2 (Примера)


Досегашни срещи:

Челси - Барселона

13 срещи
4 победи за Челси
4 равенства
5 победи за Барселона
Голова Разлика: 23:17 за Барселона


Коефициенти от bet365:
Челси - 5.00
Равен - 3.80
Барселона - 1.70

Коефициенти от Offsidebet:
Челси - 4.75
Равен - 3.60
Барселона - 1.70

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
304