Сър Алекс: Много неща около мен са само митове


Н. Гавазов

В навечерието на срещата от втория кръг на груповата фаза на Шампионската лига с Базел, мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън, който се приближава към своята 25-годишнина откакто пое управлението на отбора, разказа някои малко известни за широката общественост факти от своя живот на „Олд Трафорд, давайки да се разбере, че много от това, което се говори и разказва за него не са нищо повече от митове.

На снощната пресконференция преди двубоя с швейцарците, на шотландския специалист бе зададен въпрос за това, как така успява да задържи клуба на толкова високо равнище както в Англия, така и в Европа и доколко съответства неговият яростен характер по време на мачовете на останалите черти от характера му.

„Това е моят грим. Харесва ми да виждам себе си в моите играчи и за мен това е един вид мания. Винаги съм зареден и не обичам да губя. С това се свиква през годините, то става част от теб – нормална ситуация и когато новите играчи идват в отбора си казват: „По-добре да бъда като останалите, иначе няма да се задържа дълго тук”. Разбира се, това се случва благодарение на мен. Когато започнах работа на 32 години, аз правех всичко възможно, за да се сдобивам с успехи, но с години станах мек. Може би да съм сприхав човек, но сега всичко ми минава бързо”, откровеничи Сър Алекс.

Шотландският специалист бе попитан и за репутацията му на мениджър, който не се притеснява да пердаши играчите си, а също така бяха припомнени думите на Дейвид Бекъм, който неотдавна заяви, че в съблекалнята футболистите на Юнайтед се страхуват от своя наставник.

„Аз се надявам това да не е точно така. В повечето неща има много митове. На тренировките аз говоря само позитивни неща на играчите си. Това, за което говори Дейвид и останалите хора е моята реакция на загубите, които аз приемам много трудно. Не мисля, че трябва да се променям, както и, че не желая да променян останалите. Мисля, че следва да остана верен на своята натура. Но когато всичко е приключило, то наистина е приключило. Никога няма да се върна назад и утре за мен ще бъде просто един друг ден. Моите знаменити забележки в съблекалнята – това е мит и част от цирка. Всичко това е силно преувеличено, както например историята с хвърлянето на чаши. Но аз съм склонен към конфронтация и не обичам да се спори с мен. Мисля, че оттук са започнали и приказките за прословутите ми забележки”, отговаря мениджърът на Манчестър Юнайтед.

81