Олимпик Лион се класира за групите на Шампионската лига (видео)


Н. Гавазов

С гол на Бакари Коне три минути преди края на редовното време, Олимпик Лион изравни на Рубин Казан в мач от 4-ти квалификационен кръг на Шампионската лига и ще очаква утрешния жребии, който ще се състои в Монако и ще определи кои ще са противниците на французите в груповата фаза на най-престижния европейски клубен турнир. Първият двубой между двата съперника преди седмица в Лион завърши с победа 3:1 за французите и след 1:1 тази вечер в столицата на Татарастан, „хлапетата" за 12-и пореден път ще вземат участие в груповата фаза на Шампионската лига.

Срещата, която се игра пред около 30 000 на стадион „Централен" в Казан започна много консервативно от страна на домакините, чиито атаки противно на очакванията се развиваха бавно и въпреки доминирането си в притежаването на топката, не създадоха опасни положения пред вратата на Лорис. Това бе добро дошло за французите, които имаха преднина от първия мач и от самото начало затваряха умело подстъпите към своето наказателно поле.

Първото по-опасно положение за отбелязване на гол бе дело на гостите - в 15-та минута Гоналон стреля от опорната зона, но намесата на Рижков бе блестяща, а минута по-късно Бастос можеше да открие резултата. Единственият шанс за домакините бе в 33-та минута, когато Начо стреля, но Шелстрьом блокира удара.

Второто полувреме започна малко по-динамично и казанци тръгнаха да търсят попадение, което от своя страна даде повече възможности на французите в разредената защита на руснаците. В 57-та минута Калешин спаси своите след пробив на Гомис, който успя да преодолее и вратаря Рижков, а само след минута последва отговор на домакините - бомбен удар на Нобоа, който бе париран от френските защитници. Малко по-късно стражът на домакините отново се намеси блестящо след удар на Бастос от наказателното поле, на което Рубин отговори с удар с глава на Лебеденко, като топката срещна гредата!

В 70-та минута Бердиев извърши смени и промени тактическата постройка на своя отбор, заигравайки с двама чисти нападатели и двама атакуващи полузащитници, което създаде известно напрежение в защитата на гостите.

Драмата в мача настъпи през последните десет минути, когато при едно меле в наказателното поле на Олимпик влезлият на мястото на Лебеденко Мартинс свали топката в краката на Начо, който разстреля Льорис в близкия ъгъл - 1:0 за Рубин!

След попадението, руснаците обсадиха вратата на своя противник, който обаче се бранеше отлично, затваряйки умело подстъпите към своята врата и по такъв начин не позволи на съперника си да създаде опасни положения за отбелязване на гол.

Три минути след попадението, наставникът на французите Реми Гард извади Гомес и на негово място пусна в игра бързоногия Пиянич. 21-годишният босненец побърза да се отблагодари за доверието - за малкото време до края на мача раздаде два паса като по конец, а три минути преди края след негов пробив топката излезе в корнер. Последва изпълнение на Шелстрьом отляво на вратата на Рижков, който не се намеси добре и бе надскочен от Коне, в резултат на което защитникът от Буркина Фасо изпрати топката в мрежата зад вратаря - 1:1!

До края на срещата руснаците имаха едно положение за гол в лицето на Медведев, но всичко вече беше безсмислено - Олимпик Лион елиминира Рубин и ще продължи участието си в групите на Шампионакта лига. За тима от Казан остава утехата, че ще премери сили в турнира Лига Европа.

 

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



141