Спортинг ще победи Лил


Н. Гавазов

Спортинг - Лил
Стадион: "Жозе Алваладе“
Дата: 17.09.2024 г.
Час: 22:00
Съдия: Донатас Румсас ( Латвия)

 

Спортинг Лисабон и Лил ще започнат кампаниите си в Шампионска лига, когато се изправят един срещу друг на "Жозе Алвалде“ във вторник вечер. Докато "лъвовете“ прегазват всичко по пътя си, то "договете“ все още търсят някаква стабилност след треньорската смяна.


Възраждащият се Спортинг напредна към директните фази на евротурнирите за три последователни сезона - веднъж в Шампионска лига и два пъти в Лига Европа.

В турнира от второ ниво клубът от Лисабон завърши на второ място в групата си зад бъдещите шампиони Аталанта БК, преди да победи Йънг Бойс с общ резултат 4-2 в плейофите от кръга на елиминациите, за да организира реванш с Ла Деа в 1/8-финалите.

Аталанта излезе начело в два мача, но Спортинг завърши впечатляваща кампания в Примейра Лига, като спечели своята 20-та титла в лигата, като завърши с 90 точки - 10 пред вечния съперник Бенфика.

Въпреки че започнаха сезон 2024-25 със загуба от Порто в португалското първенство, "лъвовете“ имат безупречен рекорд в лигата досега, като Рубен Аморим устоя на голям интерес от чужбина, за да остане на Естадио Алваладе и да наблюдава пет победи от пет.

Лисабонци вече имат пет точки преднина , те отбелязаха 19 гола и допуснаха само два в този процес, като най-добрият нападател Виктор Гьокерес е в отлична форма - шведската звезда вкара 50-ия си гол в 55 изяви в Спортинг по време на домакинската победа с 2-0 над Порто.

Завръщайки се в Шампионската лига след една година отсъствие, "лъвовете“ може да са доминиращи на вътрешния терен, но те загубиха седем от последните си 12 европейски мача в Лисабон. Този рекорд със сигурност ще трябва да се подобри, ако искат да оцелеят във фазата на лигата с 36 отбора.


За последно Лил участва в Шампионска лига преди три години, когато достигна фазата на елиминациите едва за втори път досега, оглавявайки своята група, преди да загуби от Челси на 16-финалите.

Наистина, договете никога не са надхвърляли тази точка в най-доброто клубно състезание на УЕФА, но те стигнаха до четвъртфиналите на Лига на конференциите Европа миналия сезон, като отпаднаха след дузпи от Астън Вила.

Преди това те бяха непобедени, спечелиха пет мача и завършиха наравно три, но мечтите за слава отново избледняха в Лига 1.

Лил спечели само две от последните си девет мача като гост в Европа, но дузпа за продължения от Джонатан Дейвид беше достатъчна, за да ги изпрати в Истанбул миналия месец, когато победиха Фенербахче в третия квалификационен кръг на Шампионска лига.

Скоро след това френският клуб премина през трудно плейофно равенство срещу Славия Прага, печелейки с общ резултат 3-2, за да си осигури място в елита на Европа.

След като замени треньора на Милан Пауло Фонсека с Бруно Дженезио през лятото, след като завърши четвърти в Лига 1 миналия сезон, Лил спечели първите си два мача в лигата, преди да загуби следващите два, като последно претърпя загуба с 1-0 от Сент Етиен на петък.

Преди домакинството на могъщия Реал Мадрид през втория мач, хората на Дженезио ще се стремят да спрат този спад, като разстроят Спортинг.


Мощна атака с участието на Педро Гонкалвес , Франсиско Тринкао и Виктор Гьокерес трябва да започне за домакините във вторник, като последният вече отбеляза осем гола за Спортинг този сезон, включително хеттрик като гост на Фарензе.

Общо Гьокерес натрупа 11 гола и пет асистенции за клуба и страната, а също така вкара и в трите предишни домакински мача, в които бе титуляр в Европа.

Рубен Аморим обаче може да остане без първия си вратар, тъй като Владан Ковачевич наскоро получи контузия в глезена по време на тренировка и Франко Израел трябваше да го замести между постовете в петък. Централният защитник Джеремая Сейнт Юст със сигурност не е на разположение.

Лил приветства Мичел Бакер в своя отбор през уикенда, но Итън Мбапе пропусна поради лека контузия; Нгал'айел Мукау , Хакон Харалдсон и Исмаили - бившият съотборник на Аморим в Брага - все още са извън игра.

Рафаел Фернандеш и Тиаго Сантос преминаха през юношеските редици на Спортинг, като последният може да се появи на десния фланг след завръщането си в Лисабон.

Полузащитникът Анхел Гомес наскоро направи своя дебют за Англия и след като получи почивка в петък, той трябва да се присъедини към косовското крило Едон Жегрова в поддържащия актьорски състав за звездния нападател Джонатан Дейвид, който беше водещият голмайстор на LOSC през последните три сезона в Лига 1.


Спортинг победи Лил два пъти в груповата фаза на Лига Европа преди 14 години и първият сблъсък на клубовете в Шампионска лига трябва да премине по същия начин.

Домакините не само претърпяха само една загуба в 28 мача от лигата, но и спечелиха всеки от последните 19 на родна земя: подкрепени от страстна фенбаза, те са готови да започнат фазата на лигата с три ценни точки.

Прогноза: Спортинг – Лил 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
23