ФИФА наказа Дания заради "Големи гърди"


Н. Гавазов

ФИФА наложи глоба на националния отбор на Дания за поведението на феновете на тима по време на мача с Австралия от груповата фаза на Мондиал 2018. Привържениците на скандинавския колектив разпънаха банер, на който имаше надпис “Store patter", което в превод на датски означава "големи гърди". Банерът остана на трибуните през всичките 90 минути и заинтригува чиновниците от ФИФА, които прецениха, че в него има сексистка насоченост, въпреки че в издигането на банера участваха и жени.

Тази инициатива на датските фенове не е случайна. По време на баражите с Ирландия за класиране за финалите на Мондиал 2018 футболистите на Дания пееха в съблекалнята си: "Кой сега победи? Това е Дания. Хей-хей-хей. Големи гърди".

Още тогава съветът по етика към ФИФА предупреди играчите, че те трябва да мислят какво говорят когато празнуват победите.

Рефренът обаче стана популярен в Дания и намери приложение по терените на Мондиал 2018, което донесе глоба и за националния отбор на страната.

Напомняме, че по-рано от ФИФА посъветваха телевизионните оператори по-малко да показват красавици по трибуните, защото това се смята за сексизъм. Съветът на чиновниците е, да се акцентира върху децата и върху случващото се по терените.

471