България U21 и Уелс U21 с нулево равенство в Стара Загора


F.

Младежкият национален отбор на България до 21 г. завърши 0:0 с Уелс в квалификация от група 5 за ЕВРО 2017. Срещата бе динамична, с много положения и пред двете врати. Двубоят започна с минута мълчание в памет на легендата на българския футбол Трифон Иванов.

Гостите стартираха агресивно мача, като задържаха повече топката и опитваха бързи атаки през центъра и най-вече по фланговете. Оттам дойдоха и по-сериозните опасности пред българската врата. В 10-та минута след центриране от ъглов удар, Харисън стреля с глава, но Орачев изчисти от голлинията. След това Бърнс на два пъти след центрирания се размина с топката на метри пред вратата. След 20-та минута националите намериха своя ритъм, изравниха играта и на свой ред търсеха път към противниковата врата с постепенни атаки, но отбраната на гостите бе добре подредена.

Вутов и Гамаков пробваха да преодолеят О`Брайън с удари от далечно разстояние, но не намериха очертанията на вратата. Три минути преди края на първата част гостите създадоха най-чистото си голово положение. Хеджис изведе О`Съливан сам срещу Китанов, но халфът стреля встрани. България започна по-активно втората част. В 56-та минута Орачев центрира в наказателното поле, резервата Юлиян Ненов се измъкна от Джордан Евънс, успя да го изпревари и стреля, но покрай дясната греда.

Девет минути по-късно Радослав Цонев напредна през средата, залъга противник и стреля силно, но O`Брайън спаси. В 71-та минута след бърза атака Джейк Чарълс стреля силно, но Китанов бе на мястото си и отрази неговия удар. В  76-та отново след нападение по фланга, О`Съливан напредна отляво и центрира в наказателното поле, където Шиън овладя топката и шутира, но в горната греда. В 84-та Китанов отново показа класа и запази мрежата си суха, след като отрази удар с глава на O`Съливан от няколко метра.

В последните минути на срещата националите наложиха натиск и създадоха няколко отлични положения. В 85-та минута възпитаниците на Антони Здравков можеха да накажат гостите. Колев проби отдясно и центрира, Антонио Вутов засече топката, но O`Брайън предотврати сигурен гол. Пет по-късно Цонев стреля коварно от далечно разстояние, но за жалост О`Брайън отново спаси домакините и така срещата завърши при 0:0.

В другата среща от нашата група Дания успя да се наложи с 1:0 при гостуването си на Люксембург. В групата лидер е Дания с 13 точки и мач по-малко. Уелс е на второ място с 12, а България се изравни с Румъния с 10 точки на третото място. Тимовете на Люксембург и Армения са на последните две места с по 1 точка. Следващият мач на България е гостуване на Люксембург. Двубоят е на 29 март, от 18:30 часа на стадион "Анри Дюнан“.

Снимка: Официален сайт на БФС

113