Летящите холандци ще елиминират Мексико


F.

Холандия - Мексико
Стадион: "Кастелао", Форталеза
Дата: 29.06.2014г.
Час: 19:00
Съдия: Педро Проенса (Португалия)

В третия от осминафиналните сблъсъци един срещу друг се изправят победителят в група "В" Холандия и вторият от група "А" - Мексико. Двата отбора впечатлиха с изявите си до момента и със сигурност ще демонстрират добър футбол и в прекия двубой помежду им, но само един ще продължи на четвъртфиналите, където ще играе с победителя от мача Коста Рика - Гърция.

Холандия завърши като едноличен лидер в група "В". Футболистите от Ниската земя постигнаха пълен точков актив чрез трите си победи. Холандия разгроми световния шампион Испания с 5:1 на старта на Мондиала в повторение на финала от последното световно първенство, когато обаче "оранжевите" загубиха с 1:0 след продължения и останаха в подножието на световния футболен връх. Над всички в състава на "лалетата" бяха двете големи звезди Робин ван Перси и Ариен Робен. Нападателят на Манчестър Юнайтед и крилото на Байерн Мюнхен забиха по два гола във вратата на Икер Касийяс, с които записаха имената си в историята като първите холандски футболисти, отбелязвали попадения на финалите на три световни първенства.

След гаврата на Холандия срещу Испания възпитаниците на Луис ван Гаал записаха къде-къде по-трудна и драматична победа срещу аутсайдера Австралия с 2:3. Ариен Робен откри в 20-ата минута, но радостта на "лалетата" бе кратка, тъй като едва 47 секунди по-късно Тим Кейхил изравни след фамозно изпълнение от воле, а впоследствие стана ясно, че халфът е изпратил топката в мрежата на Холандия с почти 140 км/ч. В началото на втората част Миле Йединак вкара от дузпа и накара цяла Австралия да мечтае, но попадения на капитана Робин ван Перси няколко минути по-късно и Мемфис Депай в 68-ата минута оформиха обрата.

В последния си мач от групата Холандия победи Чили с 2:0. И двете попадения за успеха на Холандия паднаха след почивката и бяха реализирани от две резерви - Лирой Фер (77') и Мемфис Депай, който сложи точка на спора в добавеното време. Първият от голмайсторите обаче няма да може да вземе участие в двубоя срещу Мексико, тъй като получи контузия на тренировката на отбора във вторник. Фер има травма на подколянно сухожилие и след медицинските прегледи ще бъде извън игра около 10 дни.

Отборът на Мексико завърши на второ място в група "А", въпреки че "ацтеките" финишираха с еднакъв точков актив със суперфаворита Бразилия. Двата отбора събраха по 7 пункта, но "кариоките" постигнаха по-добра голова разлика от мексиканците.

Иначе Мексико започна участието си на Мондиала с минимално 1:0 над Камерун. Победното попадение бе дело на Орибе Пералта в 61-ата минута. И този двубой обаче ще се запомни най-вече с фрапантните грешки на съдиите. През първото полувреме реферите отмениха два чисти гола за "ацтеките" заради несъществуващи засади. В първия случай Джовани дос Сантос беше на една линия със защитата на африканците, а във втория топката към него беше отклонена от играч на Камерун.

В същото време защитникът на мексиканския национален отбор Рафаел Маркес записа името си в историята на световните първенства с впечатляващо постижение. Бившият бранител на Барселона стана първият футболист, извел отбора си с капитанската лента на 4 поредни Мондиала.

В следващия си двубой играчите на Мигел Ерера направиха зрелищно нулево реми с домакина Бразилия. В герой за мексиканците бе вратарят Гийермо Очоа, който с блестящите си намеси тотално отказа Неймар и компания. Това е трето световно първенство за 28-годишния страж, но в предишните два мондиала той бе резерва и не записа участие в нито един от мачовете.

В последния си мач от груповата фаза Мексико отказа и съперникът на България в предстоящите европейски квалификации Хърватия, побеждавайки балканците с 3:1. Мексиканците нанесоха своя удар само в рамките на три минути - между 72-ата и 75-ата, когато точни бяха ветераните Рафаел Маркес и Андрес Гуардадо. Малко по-късно и Хавиер Ернандес се разписа, за да подпечата победата на своя тим. Хърватия върна един гол, който бе и първи във вратата на Гийермо Очоа на световните финали, чрез Иван Перишич в 87-ата минута, но въпреки това мексиканците бяха тези, които ликуваха след последния съдийски сигнал. След мача целият щаб на Хърватия поздрави "ацтеките" за класирането напред, заявявайки, че победата е повече от заслужена. За мача с Холандия наказан е Хосе Васкес.

Двата отбора са се срещали три пъти до този момент. На световните финали във Франция през 1998 г. Холандия и Мексико попаднаха в една група, а мачът завърши без победител за крайното 2:2. Следващите две срещи бяха приятелски, а в тях европейците на два пъти победиха с по 2:1.

И Холандия, и Мексико заслужиха участието си на четвъртфиналите, но уви един ще трябва да приключи с него. Мексиканците ще се опитат да развалят прокобата, която тегне над тях. В последните пет поредни Мондиала "ацтеките" винаги отпадаха на осминафиналите. Холандия пък желае повече от всичко да спечели това, което съдбата й отне преди 4 години в ЮАР, а именно световната купа.

Прогноза: Холандия - Мексико 2:1


Последни 5 изиграни срещи:

Холандия:

31 май Холандия - Гана 1:0 (Приятелска среща)
04 юни Холандия - Уелсс 2:0 (Приятелска среща)
13 юни Испания - Холандия 1:5 (СП 2014, Група В)
18 юни Австралия - Холандия 2:3 (СП 2014, Група В)
23 юни Холандия - Чили 2:0 (СП 2014, Група В)

Мексико:

04 юни Мексико - Босна и Херцеговина 0:1 (Приятелска среща)
07 юни Мексико - Португалия 0:1 (Приятелска среща)
13 юни Мексико - Камерун 1:0 (СП 2014, Група А)
17 юни Бразилия - Мексико 0:0 (СП 2014, Група А)
23 юни Хърватия - Мексико 1:3 (СП 2014, Група А)


Досегашни срещи:

Холандия - Мексико

6 срещи
3 победи за Холандия
1 равенство
2 победи за Мексико
Голова Разлика: 11:11

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
190