Сърбия обвини Дани Роуз за снощния инцидент


Н. Гавазов

Футболната Федерация на Сърбия излезе с официално изявление във връзка със събитията по време на мача между младежките национални отбори на Сърбия и Англия. Както е известно, в края на срещата, която беше спечелена от британците с 1:0, възникна бой между играчите на двата отбора, а защитникът на гостите Дани Роуз получи червен картон за това, че изрита топката към трибуните.

По-късно англичанинът се оправда с това, че е бил провокиран от сръбските фенове, които са отправяли расистки възгласи по негов адрес. Роус дори поиска Сърбия да бъде изхвърлена от футбола за дълг период от време, а към неговия глас се присъединиха и някои футболни общественици.

Днес Футболната Федерация на Сърбия опроверга твърденията, че местните запалянковци са се държали непристойно и са отправяли расистки възгласи към чернокожия футболист.

„Футболната асоциация на Сърбия отрича и отхвърля, че е имало каквито и да е прояви на расизъм преди и по време на мача на стадиона в Крушевац. Осъществяването на връзка между възникналия инцидент - бой между членовете на двата отбора и расизма няма никакво основание. В подкрепа на даденото изявление са предварителните доклади от съдиите на мача Сърбия - Англия.

За съжаление, неприятните сцени на терена се наблюдаваха след четвъртата минута на допълнителното време и гола за победата на гостите. Докато останалите английски футболисти празнуваха резултата, Дани Роус се държа неподходящо, неспортсменско и вулгарно към привържениците по трибуните на стадиона и за това получи червен картон.

Никой към момента не говори за расизъм и ние се надяваме, че човешката и спортна културна на нашите футболни приятели в Англия ще вземат връх над разпространението на дезинформация.

Футболната асоциация на Сърбия поздравява младежкия национален отбор на Англия с победата в плейофите и им пожелава успех на първенството на Европа в Израел", се казва в изявлението на Футболната Федерация на Сърбия.

 

105