Квалификации за Мондиал 2014. Резултати и класиране в зона КОНКАКАФ


Н. Гавазов

В нощта на вторник срещу сряда в зона КОНКАКАФ завърши вторият групов етап за класиране за финалите на Мондиал 2014. По-рано за следващата фаза на квалификациите се класираха Мексико и Панама. В група С Хондурас трябваше да търси задължително победата срещу Канада, докато последните ги устройваше и равенството. Домакините обаче не изпуснаха своя шанс и разнесоха канадците с 8:1. В другият мач от групата Панама завърши 1:1 като гост на Куба, а това беше първа точка за островната държава на този етап от квалификациите.

В група А преди последния кръг шансове за класиране имаха три тима: САЩ, Гватемала и Ямайка. Първите два отбора играха помежду си, а последния с аутсайдера Антигуа и Барбуда. Гватемалците поведоха на американците с гол на Руис в 5-та минута, но до края на полувремето домакините решиха изхода на мача благодарение на Боканегра и дубълът на Демпси. Ямайка пък победи с 4:1 Антигуа и Барбуда и с по-добра голова разлика изпревари Гватемала.

В група В Мексико си беше осигурил класирането преди последния кръг, но интрига имаше в двубоя между Салвадор и Коста Рика, в който домакините се нуждаеха от победа, за да продължат напред. Това не стана, защото в 31-та минута Куберо от гостите отбеляза единственият гол в двубоя, който завърши с меле и два червени картона за салвадорския тим.

 

115