Платини безцеремонен: Евро 2013 ще бъде в Израел!


Н. Гавазов

Президентът на УЕФА Мишел Платини потвърди, че Европейското първенство по футбол за младежи през 2013 година ще се проведе в Израел, въпреки натиска от страна на редица международни организации за лишаване на азиатската държава от правото да организира спортният форум.

Както е известно, неотдавна израелските сили за реда арестуваха трима палестински играчи, които продължават да се намират в ареста без да им е отправено обвинение. Това повдигна вълна от протести, които не се отразяват от медиите в израелската държава, а местни журналисти се оплакаха, че име забранено да пишат по темата.

Очакванията бяха, че УЕФА ще отмени решението си за домакинството на Израел на турнира, но снощи французинът е изпратил писмо до председателя на местната футболна централа Ави Лузон, в което потвърждава правото на страната да организира Евро 2013.

Скандалът достигна своята кулминация, когато в неделя Махмуд Сарсак, един от задържаните футболисти обяви гладна стачка в знак на протест, а днес се очаква и другите двама играчи да предприемат същите действия, като единствена алтернатива да се защитят и обърнат внимание върху себе си.

 

89