УЕФА: Без цигарен дим на Евро 2012


Н. Гавазов

УЕФА възнамерява да наложи пълна забрана на тютюнопушенето на всички стадиони по време на Евро 2012, съобщава авторитетният сайт за футболни новини Goal.com. Според информацията, забраната ще важи за всички помещения и открити площи във вътрешността на съоръженията, както и в сградите, които по някакъв начин са свързани със стадионите. Програмата е по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), която ще сътрудничи на УЕФА в това отношение. Освен вето за употребата на тютюневи изделия, европейската футболна централа ще наложи такова и за продажбата и рекламата им.

„Евро 2012 без цигари - това е уважение към здравето на феновете, участниците и организаторите на турнира. Възнамеряваме да наложим високи здравни стандарти, безопасност и комфорт. Цигарите нямат място в тези условия", заяви президентът на УЕФА Мишел Платини по време на днешната среща на високо нивоя, която се провежда в Цюрих.

"Европейското първенство ще бъде магнит за милиони зрители и фенове, които ще получат това послание. Евро 2012 без тютюн ще послужи за пример на други големи спортни мероприятия. Футболът и спортът помагат на човешкото здраве, а цигарите го увреждат", заяви от своя страна европейският комисар по образованието, културата, спорта и младежта Андрула Василиу.

121