УЕФА разследва България, нашите отричат


В. Мухарски

УЕФА заведе дело срещу България заради расистки обиди към чернокожи футболисти по време на европейската квалификация с Англия на 2 септември (загубена с 0:3). Проверката е по сигнал на Футболната асоциация на Англия, информира днес "7 дни спорт".

Европейската футболна централа ни заплашва с парична глоба или мачове пред празни трибуни. Освен скандиранията УЕФА ще разследва и случая с хвърлените предмети по време на същия двубой. След головете на англичаните от трибуните полетяха различни бутилки и други неща. Изслушването по казуса ще се проведе след седмица, окончателното решение ще бъде взето в рамките на 7 дни след заседанието на централата.

Българският футболен съюз отрече за заведено дело в УЕФА срещу България. От централата заявиха, че никой не ги е осведомил за нещо подобно.

"Няма дело или поне не знаем да има такова срещу България. Откъде е тази информация и какви са тези сайтове? Най-добре е да се обърнете към тях и да ги попитате откъде имат подобна информация. Никой не се е свързал с БФС, нито с някой друг, за да ни уведоми, че има заведено дело за расистки обиди в УЕФА", заяви пресаташето на БФС Павел Колев.

Английският национален отбор не подава за пръв път жалба за расистки скандирания срещу неговите футболисти. Футболната асоциация на страната е алармирала УЕФА общо 10 пъти в последните няколко години. Едни от най-обсъжданите случаи обаче се случиха преди близо 10 лета.

Едни от първите скандали през новия век бяха свързани с нападателя на Астън Вила Емил Хески. Таранът беше обиждан първо в Словакия през 2002 г. на европейска квалификация, а след това и в Хърватия през 2008 г. по време на световна квалификация. В Мадрид през 2004 г. на мач между Испания и Англия пък бяха обиждани Шон Райт-Филипс и Ашли Коул, които бяха наричани маймуни от местните запалянковци на Ла Фурия.

106