Испания е пред изключване от ФИФА


Н. Гавазов

ФИФА поиска от Футболната федерация на Испания да бъдат отнети 6 точки от актива на Сарагоса във връзка със случая „Матусалем". Както е известно, преди четири години бразилският футболист напусна самоволно Шахтьор Донецк и премина в испанския клуб. Тогава украинците подадоха жалба до Световната футболна централа, с която поискаха Сарагоса да заплати компенсация от 25 милиона евро, но от ФИФА не реагираха и отказаха да разгледат случая.

Това принуди Шахтьор да прехвърли случая на Спортния арбитражен съд в Лозана, който осъди Сарагоса да заплати 14 милиона евро на Шахтьор заедно с лихвите, но до този момент испанската страна е изплатила само 500 000 евро компенсация. Това накара украинците да се обърнат отново към Дисциплинарния комитет на ФИФА.

„Тези шест точки нямаше как да бъдат снети, защото Сарагоса обжалва решението. Сега процедурата по обжалването завърши и е ред на Испанската федерация да предприеме действия", се казва в изявление на говорител на ФИФА.

Два дни по-рано пък Дисцплинарния комитет на ФИФА предупреди за пореден път испанските футболни чиновници, че страната ще бъде изхвърлена от световния футбол, ако казусът не бъде разрешен.

„Явявайки се член на ФИФА, вашата асоциация носи отговорност за изпълнението на решенията. Позволете да ви напомним, че ако вашата асоциация незабавно не предприеме нужните действия, дисциплинарния комитет на ФИФА ще предприеме към вас съответните санкции. Това може да доведе до изключването ви от всички състезания под наша егида", се казва в писмото на ФИФА, което бе изпратено на 27 септември до Испанската футболна федерация.

Според специалисти, ако футболните чиновници в Испания предприемат съответните действия срещу Сарагоса, това със сигурност ще доведе до банкрут на клуба, а според новите правила в страната Сарагоса ще бъде изхвърлен в аматьорските дивзии.

 

115