Англия не е заплашена от изключване от Евро 2028


Н. Гавазов

Националният отбор на Англия няма да бъде изправен пред изключване от Евро 2028, а клубовете от Висшата лига няма да бъдат изключени от европейските състезания, ако бъде създаден държавен регулатор.

Преди ден в пресата се появи информация, че националният отбор на Англия и клубовете от Висшата лига може да имат проблеми с УЕФА, ако британското правителство продължи да изпълнява плановете си за държавно регулиране на футбола в страната.

Това заключение беше направено заради изтичането на съдържанието на писмо от генералния секретар на Съюза на европейските футболни асоциации Теодор Теодоридис до британския министър на културата, медиите и спорта Лиза Нандзи.

Собствените източници на The Guardian от УЕФА и Министерството на културата, медиите и спорта на Обединеното кралство обаче потвърдиха, че описаните по-горе заплахи не съществуват за английския футбол.

УЕФА вече не се притеснява от създаването на футболен регулатор, а от правомощията, които ще му бъдат дадени, а отстраняването на националния отбор и клубовете от турнирите ще бъде последната мярка за влияние.

Нека добавим, че Евро 2028 ще се проведе във Великобритания, която ще бъде домакин на турнира заедно с Ирландия.

27