Младежкият национален отбор на България загуби шансове за класиране на Европейско


F.

Младежкият национален отбор на България отстъпи с 1:3 на Полша в среща от група D на квалификациите за Европейско първенство и пропиля шансовете да се класира на 2-о място. Българите остават с 12 точки в потока два кръга преди края, докато поляците с 18 си гарантираха минимум тази позиция и ще се борят до края с Германия за 1-ата. Първият отбор в крайното класиране се класира на Евро 2025 в Словакия, а 2-ият ще играе бараж.

Българите поведоха с 1:0 преди почивката, но в рамките на три минути в началото на втората част допуснаха два гола и това се оказа решаващо. Емил Ценов отбеляза единствения гол за българския тим.

След гола тимът на Полша вдигна оборотите и в 34-ата минута се наложи Дамян Христов да лови опасен изстрел на Ариел Мосор. Ситуацията не се промени в оставащите 11 редовни и допълнителни минути, а пред вратаря на Христов беше доста напрегнато. Въпреки качествените си атаки обаче, полските младежи така и не завършиха с точен изстрел.

Доминацията на гостите продължи и след началото на второто полувреме, а в 52-ата минута резултатът беше изравнен. Каспер Козловски проби от ляво, два пъти финтира Марин Петков и центрира меко. Йеленкович и Християн Петров не успяха да реагират и с глава Филип Шимчик прати топката във вратата.

Но и след гола атаките на поляците продължиха. В следващите 2-3 минути топката отново се разхождаше из наказателното поле на България, но пасът към Каспер Козловски не го намери.

Но 1:2 стана след още три минути. Пак Козловски проби от ляво, върна към Томаш Пиенко, за когото нямаше проблем да вкара от три метра.

Малко по-късно поляците направиха контраатака, Християн Петров не успя да пресече пас към Форналчик, който излезе сам срещу българския вратар. Дамян Христов опита да го спре, но го спъна и съдията  от Нидерландия отсъди дузпа. При изпълнението Якуб Калузински не сбърка и увеличи преднината на гостите на 1:3.

До края на мача българският тим нямаше кой знае какви опции да намали резултата. Смените на селекционера Димитров имаха за цел да се търсят центрирания, но не се стигна до гол.

21