От Северна Ирландия изпратили писмо до УЕФА във връзка с инцидентите в Пловдив


F.

Ирландската футболна асоциация (ИФА) е изпратила сигнал до УЕФА, след като на привърженици на националния отбор на Северна Ирландия по футбол, са били отказани "основни права" по време на посещението им в Пловдив за мача от Лигата на Нациите в неделя, пише вестник "Белфаст Телеграф".

В писмото на ирландците се искат отговори от УЕФА, след като гостуващите привърженици от Северна Ирландия са били бяха подложени на "срамно и напълно неприемливо" отношение в България. Член на фенклуба, назоваващ се "Зелено-бялата армия", е бил хоспитализиран след няколко акта на насилие и непредизвикани атаки.

Човек от ИФА заяви пред медията: "Свързахме се с високо ниво с УЕФА, за да разкажем, че нашите фенове нямат история или профил, който предполага, че заслужават вида отношение, за което се съобщава. Очакваме да получим обратна връзка и използваме тази възможност, за да благодарим на привържениците за подкрепата, която оказаха на отбора в България".

Първоначалната информация за инциденти в Пловдив между българи и подкрепящи отбора на Северна Ирландия британски граждани се появиха най-напред в социалните мрежи, където имаше и снимки. След това пък председателят на фенклуба на националния отбор на тази страна Гари Макалистър направи няколко смущаващи изявления. Той каза, че най-напред британците са били държани насила в сектора без вода и достъп до тоалетна, след което по пътя от стадиона към центъра на града са били атакувани с "колани и бутилки".

Срещата от 2-ия кръг на група С3 на турнира Лига на нациите между националните отбори на България и Северна Ирландия на стадион "Христо Ботев" в Пловдив при резултат 1:0. Преди това българите направиха нулево равенство с Беларус, а Северна Ирландия победи Люксембург с 1:0.

45