Англия няма да има проблеми срещу Финландия


Н. Гавазов

Англия - Финландия

Стадион: "Уембли", Лондон

Дата: 10.09.2024 г.

Час: 21:45

Съдия: Мортен Крог (Дания)

След като се наслади на перфектен старт на живота си на стола на Англия, дебютът на Лий Карсли на "Уембли" ще се проведе във вторник вечерта, когато "Трите лъва" приемат Финландия във втората си среща от Лигата на нациите на УЕФА за месеца.

Домакините започнаха ерата след Гарет Саутгейт с победа с 2-0 над Република Ирландия в събота, като по ирония на съдбата бившите играчи на "зелените" Деклан Райс и Джак Грилиш се разписаха срещу бившата си нация. И двата гола паднаха до средата на първото полувреме, след което играта се успокои, а англичаните намалиха интензитета на атаките си.

Така англичаните събраха 3 точки и са на второ място в класирането, изоставайки от Гърция по голова разлика. Това състояние би било достатъчно за място на Англия в плейофите за промоция, но за да се върнат в обетованата земя на Лига А, Трите лъва сега трябва да прекратят безплодната серия на Уембли; те не са печелили мач от Лигата на нациите у дома от ноември 2020 г., като не успяха да отбележат гол в два от трите си двубоя оттогава.

Финландия се опита да се бори на гръцка земя под ръководството на дългогодишния старши треньор Марку Канерва , но скандинавският отбор бе осъден на унизително начало на последното си приключение в Лигата на нациите.

Стрелецът на Панатинайкос Фотис Йоанидис откри резултата в средата на първото полувреме, а 14 минути по-късно финландският нападател Бенджамин Калман прекара топката покрай собствения си вратар, за да увеличи преднината на съперника. Резултатът стана разгромен за гостите в края на второто полувреме, когато Йоанидис оформи дубъл.

Кампанията за Лигата на нациите 2024-25 представлява третата поредна година за гостите в Лига B, след като оглавиха класирането си в Лига C в първото издание, но финландците вече водят тежка битка, за да запазят статута си на второ ниво.

За статистиката – Хуухкаят никога не е побеждавал Англия в 11 предишни срещи – губейки девет от тях – въпреки че пътищата им не са се срещали от квалификация за Световното първенство през 2001 г.

Английските играчи на Карсли са без травми след съботната победа над Ирландия, където капитанът Хари Кейн записа своя 99-и мач за своята нация, а играчът на Байерн Мюнхен сега е готов да стане едва 10-ият човек, достигнал марката 100.

Кейн трябва да бъде част от непроменен атакуващ квартет с Грилиш, Антъни Гордън и Букайо Сака и вероятно домакините ще започнат със състава от Дъблин.

Финландия обаче получи два удара в кадрово отношение, тъй като полузащитникът на Спарта Прага Каан Кайринен получи контузия преди мача, преди Расмус Шулер да бъде принуден да напусне точно преди съдийския сигнал за полувремето.

Остава да видим дали проблемът с крака на Шулер ще бъде достатъчно сериозен, за да го извади от мача във вторник, но Канерва призна, че прогнозата не изглежда добра, докато Кайринен вече е изключен.

Урхо Нисила - който играе своя клубен футбол в Унгария - замени Шулер при поражението през уикенда и сега трябва да се намеси от първия съдийски сигнал, докато Джоел Похянпало и Теему Пуки са алтернативни нападателни опции на жертвата от автогол Калман.

Англия е фаворит и всичко друго освен резултатна победа ще е изненада.

Прогноза: Англия – Финландия 3:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <

Стартови състави

Финландия (Марку Канерва)
 
Храдецки
   
Стал
Хосконен
Иванов
Уронен
Пелтола
Нисила
Лод
Камара
Антман
Поханпяло
Гордън
Кейн
Сака
Грилиш
Райс
Майноо
Колуил
Магуайър
Гуехи
Александър - Арнолд
   
Пикфорд
 
Англия (Лий Карсли)

Прогноза: Англия - Финландия 3:0

25