Анонс на някои срещи от Лигата на нациите – мачовете на 9 септември


Н. Гавазов

Черна гора – Уелс

Уелс ще се стреми да надгради равенството си срещу Турция, когато продължи кампанията си за Лигата на нациите на УЕФА 2024-25 с надпревара срещу Черна гора в понеделник вечер.

Отборът на Крейг Белами спечели точка при равенство 0-0 с Турция последния път, докато Черна гора отвори кампанията си в Група 4 Лига Б с поражение с 2-0 от Исландия.

Черна гора имаше много положителни моменти по време на своята квалификационна кампания за Евро 2024, но в крайна сметка не успя, завършвайки трети в група G след Унгария и Сърбия, за да пропуснат финалите.

Смелите "соколи"  се опитаха да започнат победно предизвикателството си в Лигата на нациите в петък вечер, но загубиха с 2-0 от Исландия, което ги подлага на натиск да постигнат положителен резултат тук.

Отборът на Роберт Просинечки вече е в серия от три поредни загуби, след като също бе победен от Белгия и Грузия в последните си две приятелски срещи, като последната им победа се оказа успех с 1-0 над Северна Македония в края на март.

Черна гора участва в Лига C в първите си две кампании в Лигата на нациите, но те играха в Лига B през 2022-23 г., завършвайки трети в Група 3 след Босна и Херцеговина и Финландия.

"Соколите" са се изправяли срещу Уелс само три пъти, като спечелиха първите си две срещи, но претърпяха поражение с 2-1, когато двете страни се срещнаха за последен път през септември 2011 г.

Уелс претърпя провал  в опитите си да се класира за Евро 2024, губейки с дузпи от Полша в техния плейоф, а след това бяха държани от Гибралтар и победени с 4-0 от Словакия в приятелските си срещи през юни.

Въпреки това, кампанията им за Лигата на нациите 2024-25 започна с положителна нотка, тъй като те удържаха талантливия отбор на Турция до нулево равенство в петък, за да се придвижат с една точка в Група 4 на Лига B.

Уелс игра в Лига А на Лигата на нациите 2022-23 след промоцията си през 2020-21, но се затрудни в Група 4, като спечели само една точка от шестте си мача с Холандия, Белгия и Полша.

"Драконите" обаче ще се борят да прекратят серия от четири мача без гол в надпреварата в понеделник вечер. Дали това ще се получи – остава да видим.

Черна гора не е съобщила за контузии след сблъсъка си с Исландия, така че се очаква да бъде същият състав на разположение за втория им мач в Лигата на нациите 2024-25.

Що се отнася до Уелс, капитанът Арън Рамзи отново може да бъде използван като фалшивата деветка, въпреки че Кийфър Мур е опция да започне като централен нападател за гостите.

Няма да е изненада да видим домакинска победа, но нашето предложение е да поемем риска и да заложим на равенство.

Прогноза: Черна гора – Уелс 1:1

 

 

Турция – Исландия

Турция ще се стреми да осигури първата си победа от кампанията си за Лигата на нациите на УЕФА 2024-25 , когато посрещне Исландия в Измир в понеделник вечер.

Домакините откриха своето предизвикателство в Лига B Група 4 с нулево равенство срещу Уелс в петък, докато Исландия записа победа с 2-0 над Черна гора благодарение на голове на Ори Оскарсон и Йон Дагур Торстейнсон .

Турция се наслади на успешно Евро 2024, достигайки четвъртфиналите на състезанието, преди да загуби от Холандия, и има много причини да сме оптимисти за бъдещето благодарение на редица талантливи младежи.

Въпреки това, отборът на Винченцо Монтела направи нулево равенство с Уелс в откриването на Лигата на нациите 2024-25 в петък, а Бариш Алпер Йълмаз бе изгонен, което беше разочароващо.

Съседите играха в група C в Лигата на нациите 2022-23, завършвайки на върха в група 1 пред Люксембург, Фарьорски острови и Литва, за да получат промоция в Лига B.

Турция ще се завърне в мача от Лигата на нациите срещу Черна гора и Исландия през октомври и тогава ще станат ясни шансовете да завършат на върха в групата.

Националният отбор се е изправял срещу Исландия в 13 предишни случая и те са спечелили само два пъти, като Исландия е непобедена в последните четири мача между двете нации.

Последните две срещи между двете страни се проведоха по време на квалификациите за Евро 2020, като Исландия спечели с 2-1 у дома, преди точките да бъдат разделени при нулево равенство в обратния сблъсък.

Исландия не присъства на Евро 2024, като загуби с 2-1 от Украйна във финалния си плейоф, но записа изключителна победа с 1-0 над Англия в приятелски мач в началото на юни.

Отборът на Ейдж Харейде направи впечатляващ старт в Лигата на нациите 2024-25, побеждавайки Черна гора с 2-0 в петък вечерта благодарение на головете на Оскарсон и Торстейнсон.

Резултатът ги остави начело в група 4 на Лига B с три точки, а също така те са страна, която трябва да се наблюдава през следващите години поради наличието на редица талантливи млади играчи.

Исландия се стреми да постигне поредни победи за първи път от януари и друга победа тук ще ги остави в силна позиция преди мачовете им през октомври с Уелс и Турция.

Турция ще трябва да се справи с отсъствието на Йълмаз в понеделник, тъй като нападателят е наказан поради червения картон, който му беше връчен при нулевото равенство с Уелс последния път.

Въпреки това трябва да е сравнително лесно решение, тъй като Арда Гюлер игра като фалшива деветка по време на етапите на Евро 2024 и той може да влезе в тази роля, като Хакан Чалханоглу влезе отстрани.

Що се отнася до Исландия, старши треньорът Харейде едва ли ще намери достатъчно основателна причина да разбърка състава си предвид впечатляващия характер на резултата и представянето при последния път.

Оскарсон, който играе своя клубен футбол за Реал Сосиедад, вкара третия си международен гол миналия път и 20-годишният играч отново се очаква да поведе атаката.

Торстейнсон е друг сигурен титуляр за Исландия на атакуваща позиция, докато трябва да има място на десния бек за Алфонс Сампстед от Бирмингам Сити .

Това е много интригуващ мач, тъй като Турция ще се стреми към първата си победа в турнира, но Исландия бе впечатляваща последния път. Двубоят може да се развие и в двете посоки, но ние се спряхме на равенство с нисък резултат.

Прогноза: Турция – Исландия 1:1

 

Израел - Италия

След като стартираха последната си кампания в Лигата на нациите на УЕФА със зашеметяваща победа в Париж, Италия среща Израел във втория си мач от Група 2 в понеделник.

Адзурите се отправят към Унгария - където мачът ще се играе от съображения за сигурност - с три точки вече в коша. Междувременно техните опоненти бяха победени с 3-1 от Белгия.

След като поставиха нов рекорд за най-бързо допуснат гол в историята, изглеждаше, че Италия ще продължи да се бори в петък вечерта, след мрачната защита на европейската си титла преди два месеца.

Но колективът на Лучано Спалети възкръсна!

Първо Федерико Димарко комбинира с повикания Сандро Тонали, за да вкара страхотен изравнителен гол, след което Давиде Фратези ги изведе напред, преди резервата Джакомо Распадори да завърши точките в 74-та минута.

Победата над Франция с 3:1 на "Парк де Пренс" донесе първата победа на Италия в Париж от 70 години насам и също така даде достоверност на приказките на Спалети за ново начало.

На Евро 2024 адзурите така и не успяха да намерят ритъма си и в крайна сметка отпаднаха в 1/8-финалите, така че беше влята нова кръв за последния им стремеж да претендират за първа титла от Лигата на нациите.

Предшественикът на Спалети, победителят от Евро 2020 Роберто Манчини , напусна, след като изведе страната си до финалите през 2023 г. и след това до трето място в турнира с четири отбора.

За да се класира поне веднъж по-добре този път, Италия трябва да претендира за първите две места в група 2 на Лига А, което ще им осигури класиране за четвъртфинална фаза.

Докато италианците се стремят към място на финалите, Израел се бори да избегне изпадане, тъй като отборите на четвърто място автоматично се понижават, а третите се борят за оцеляването си чрез плейоф.

Израелците бяха повишени от Лига B през 2022 г., след като оглавиха група, включваща Исландия, Албания и - първоначално - Русия.

Калибърът на съперниците обаче се повиши значително през този сезон и въпреки че успяха да изравнят срещу Белгия в петък вечерта, отборът на Ран Бен Шимон в крайна сметка беше победен с 3:1 от отбор, вдъхновен от Кевин Де Брюйне, в унгарския град Дебрецен.

Небесносиньо-белите преди това пропуснаха Евро 2024 поради загуба в плейофите, където бяха победени с 4-1 от Исландия, и изминаха повече от 50 години от последното им участие в голям турнир.

Тъй като конфликтът в Близкия изток прави почти невъзможна всяка перспектива за домакинство на мачове на собствен терен, Израел остава в изгнание: отново те трябва да играят в Унгария в понеделник вечерта.

Определяйки новата си тактическа рамка за предстоящите месеци, срещу Франция, Лучано Спалети направи осем промени в състава на Италия XI, който загуби от Швейцария на Евро 2024 и премина към защита от трима играчи.

Един от членовете на това трио, Рикардо Калафиори от Арсенал , получи странна контузия в петък вечерта. Очаква се обаче бившият защитник на Болоня да се възстанови бързо .

Адзурите определено ще бъдат без Джанлука Скамака (ACL) и Николо Барела (операция на синусите), но новите национали Марко Брешанини и Калеб Околи са на разположение, докато Дестини Удоги , Мойс Кийн и Сандро Тонали се завърнаха в отбора.

След като вкара третия гол в Париж, Джакомо Распадори можеше да си проправи път в състава, партнирайки на Матео Ретеги отпред във формация 3-5-2.

Междувременно Израел остана без капитан Ели Даса поради контузия миналата седмица, така че наетият от Лийдс Юнайтед Манър Соломон ще е капитан на своята нация за първи път.

Италия е фаворит в този мач, въпреки някои кадрови проблеми в състава на "адзурите". Тимът е на гребена на вълната, освен това израелците няма да имат подкрепа от трибуните, което не е в тяхна полза.

Прогноза: Израел – Италия 0:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
55