Полша ще препъне Хърватия


Н. Гавазов

Хърватия – Полша

Стадион: "Опус Арена", Осиек

Дата: 08.09.2024 г.

Час: 21:45

Съдия: Франсоа Летексие (Франция)

Хърватия посреща Полша в Осиек в неделя вечерта в търсене на първата си точка от новата кампания на УЕФА за Лигата на нациите.

Хърватия започна в четвъртък вечерта стремежа си да стигне една крачка напред в Лигата на нациите в сравнение с миналата година - когато бе победена от Испания на финала - но в крайна сметка останаха с празни ръце срещу Португалия.

Хърватите не можаха да изравнят, след като допуснаха ранен гол, а след това Кристиано Роналдо отбеляза своето попадение  900 в кариерата през първото полувреме на "Да Луж" в Лисабон, а Диого Далот си отбеляза автогол.

Дългогодишният треньор Златко Далич е под натиск да постигне победи срещу Полша и Шотландия, след като отборът му неочаквано отпадна на първото препятствие на Евро 2024, където остана без победа в така наречената "Група на смъртта“.

Далич остана лоялен към капитана Лука Модрич , който подражава на бившия си съотборник в Реал Мадрид Роналдо, като удължи международната си кариера, но някои по-млади членове на отбора бяха привлечени, за да заместят постепенно "златното поколение“.

Въпреки че следващото Световно първенство ще бъде средносрочната цел на Хърватия, шансът най-накрая да спечели някои трофеи трябва да гарантира, че те приемат сериозно Лигата на нациите през този сезон и дори второ класиране в Група 1 би било достатъчно, за да достигнат четвъртфинали.

Въпреки че пропиляха преднина от два гола на "Хемпдън Парк", Полша пристига в Осиек с три точки в джоба си след последен удар на Никола Залевски , който доведе до драматична победа с 3-2 над Шотландия.

Себастиан Шимански удари рано, преди капитанът Роберт Левандовски да удвои предимството им с дузпа. Но след като "орлите" загубиха тази преднина, се наложи намесата на Залевски - който спечели и реализира дузпа в добавеното време - за да грабне победата.

Подобно на домакините от неделя, Полша не успя да излезе от групата си на Европейското първенство през лятото, като взе само една точка от три мача, като най-добрият голмайстор Левандовски спаси равенството 1-1 срещу Франция.

Въпреки че това ранно отпадане продължи тенденцията на разочарования на големи турнири, старши -треньорът Михал Пробиерц беше задържан и след като Полша оцеля при понижаване в последната Лига на нациите, той се очаква да запази отбора си на повърхността в елитното ниво на Европа.

Докато победителите и подгласниците във всяка група на Лига А ще преминат направо до финалната осмица, третото място би означавало плейоф за изпадане, а четвъртото води до автоматично падане в Лига Б.

Хърватия може да обнови състава си този уикенд, преминавайки към четирима в отбрана.

След като Домагой Вида се присъедини към полузащитника Марсело Брозович при оттеглянето от международните задължения, Йосип Станишич и Мартин Ерлич бяха изключени от лагера този месец поради контузия, докато Дуе Калета-Кар изпитва затруднения с физическата си форма.

Това остави Златко Далич без играчи в защитата, но Калета-Кар се появи като резерва в четвъртък, в допълнение към ветеранското крило Иван Перишич , който от време на време заменяше левия бек.

Отново Лука Модрич и Матео Ковачич трябва да осигурят платформата за Андрей Крамарич в предни позиции, въпреки че нападателят на Айнтрахт Франкфурт Игор Матанович направи дебюта си в старшата възраст в средата на седмицата и сега може да бъде пуснат като титуляр.

Междувременно капитанът на Полша Роберт Левандовски ръководи отбор без дългогодишната двойка Камил Гросицки и Войчех Шчесни - и двамата се оттеглиха от международни задължения, а последният изцяло от футбола - плюс контузения си партньор в удара Аркадиуш Милик .

Радвайки се на някаква звездна форма в турската Суперлига, Кшищоф Пьонтек партнира на своя капитан в атака последния път, но Адам Букса е алтернативен вариант.

Отсъствието на Шчесни позволи на вратаря на Ница Марчин Булка да поеме ръкавиците, докато плеймейкърът Пьотр Зиелински трябва да се появи в средата на терена.

Хърватия може да бъде разочарована в опита си да спре тревожната серия без победа, тъй като Полша ще бъде подкрепена от събитията в четвъртък и ще има достатъчно сили да отбележи поне веднъж.

На домакините липсват някои играчи, а други вече са избледняваща сила – това означава, че гостите могат да избегнат  загубата, която при други обстоятелства изглеждаше сигурна.

Прогноза: Хърватия – Полша 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
40