Португалия ще започне с победа срещу Хърватия


Н. Гавазов

Португалия – Хърватия
Стадион: "Да Луж“, Лисабон
Дата: 05.09.2024 г.
Час: 21:45
Съдия: Халил Мелер (Нидерландия)


Фаворитите за заемане на първите две места в Лига А, Група 1, Португалия и Хърватия започват кампаниите си в Лигата на нациите на УЕФА в четвъртък.

Отборите се срещат на "Да Луж“, след като си поделиха 10 гола в два мача, когато се срещнаха за последен път в състезанието преди четири години.

След изпълнено със събития - но в крайна сметка безрезултатно - представяне на Евро 2024, Португалия трябва да събере парчетата от поредното разочарование на четвъртфиналите, след като отпадна и от осминафиналите на Катар 2022.

Поражението с дузпи от Франция накара Селесао да осмисли това лято, което ще бъде запомнено най-вече с последната битка на Пепе и неудържимите сълзи на Кристиано Роналдо .

Докато 41-годишният защитник реши да окачи обувките си, Роналдо има желание да продължи да представлява страната си, а старши треньорът Роберто Мартинес отново повика звездата на Ал-Наср за срещите от Лигата на нациите този месец.

Португалия в крайна сметка ще се стреми да стигне докрай в турнир, който спечели през 2019 г., след като пропусна финалите, като завърши на второ място след съперника в групата Испания последния път.

След това техните иберийски съседи взеха трофея, преди да опитат повече успехи на Еврото, така че Мартинес ще бъде под още по-голям натиск да се състезава за награди - особено предвид изобилието от таланти, с които разполага.

Несъмнено бившият селекционер на Белгия трябва да се насочи към максимален брой точки от двубой у дома - Шотландия пристига в Лисабон в неделя - въпреки че дори завършването на второ място в Група 1 би било достатъчно, за да стигне до четвъртфиналите.

Сега, след като УЕФА реши да разшири Лигата на нациите, за да включи още един елиминационен кръг, първите две места ще бъдат достатъчни за Хърватия също да премине: Полша и Шотландия започват като аутсайдери в квартета.

Въпреки това, гостите ще се стремят да избегнат всякакво самодоволство, тъй като започват със стремежа си да отидат една крачка по-далеч от 2023 г., когато бяха победени от Испания на финала.

Още повече, че хърватите не успяха да излязат от групата си на Европейското, след като допуснаха късен гол от Италия.

Въпреки това не последва паника и вярата в дългогодишния старши треньор Златко Далич беше запазена, освен това Лука Модрич подражава на бившия си съотборник в Реал Мадрид Роналдо, като продължава международната си кариера още повече.

Въпреки че достигането до Световното първенство през 2026 г. ще бъде основната средносрочна цел на Хърватия, перспективата най-накрая да се сдобият с някои трофеи би трябвало да предложи достатъчно мотивация, за да се продължи с пълна сила в Лигата на нациите този сезон.

Роберто Мартинес обнови състава си на Португалия, избирайки младите Джовани Куенда , Ренато Вейга и Тиаго Сантос за първи път и изключвайки Жоао Кансело , Данило Перейра и Франсиско Консейсао .

На друго място, Педро Гонкалвеш , Франсиско Тринкао и вратарят Руи Силва са повикани в състава с капитан на Кристиано Роналдо, който се очаква да започне отпред.

Докато домакините загубиха Пепе, Хърватия вече ще бъде без силните лидери Домагой Вида и Марсело Брозович, последният от които се оттегли от международните си задължения с 99 мача. Друг ветеран от кампанията, Иван Перишич , все още е избран, въпреки че е без клуб, след като напусна Хайдук Сплит.

Ловро Майер , Йосип Станишич и Мартин Ерлич са изключени от мача в четвъртък и сблъсъка с Полша в неделя поради контузия, докато защитникът на Лион Дуе Калета-Кар също е под съмнение, след като получи поражение миналия уикенд.

С недостиг на защита, старши треньорът Златко Далич предположи, че Марин Понграчич , Кристиян Якич или дори крилото Марко Пяца може да се наложи да заменят десния бек.


Домашното предимство трябва да помогне на Португалия да победи първите си гости в Лигата на нациите, стига Роберто Мартинес да използва напълно изобилието от атакуващ талант, с който разполага.

Ресурсите на Хърватия са по-ограничени, тъй като оттеглянията и контузиите изтощиха и без това късата пейка на отбора.

Прогноза: Португалия -Хърватия 2:1

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
44