Саутгейт си намери работа в УЕФА


Н. Гавазов

Гарет Саутгейт, който напусна поста на селекционер на Англия след финала на Евро 2024, сега ще се отдаде на ново предизвикателство. След осем години начело на "Трите лъва", Саутгейт ще заеме позицията на технически наблюдател на УЕФА.

В новата си роля, Саутгейт ще анализира мачове от треньорска перспектива. Той ще използва видео и данни, за да съставя подробни доклади за тактическите и техническите аспекти на двубоите. Това включва достъп до различни видове кадри, като тактически и зад-вратарски изображения, които ще му помогнат в съставянето на анализи.

Саутгейт е част от екипа, който ще помага на УЕФА да идентифицира нови тенденции в играта и да подобри обучението на треньорите. Предишни известни имена, които са работили в подобни проекти, включват Фабио Капело, Аврам Грант и Франк де Бур.

Той вече има опит като технически директор на УЕФА, когато участва в анализа на финала на Шампионската лига между Реал (Мадрид) и Борусия (Дортмунд) през миналия сезон. С новата си роля Саутгейт ще продължи да допринася за футбола, но в различен контекст.

46