Вратар - мечта (видео)


Н. Гавазов

Вчерашните „бисери" на новите вратари на Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнхен наистина бяха впечатляващи и ако, „червените дяволи" показаха класа в двубоя си за Суперкупата на Англия срещу Манчестър Сити и успяха да компенсират грешката на Давид де Хеа, то възпитаниците на Юп Хайнкес не успяха да сторят това и стартираха кампанията си в Бундеслигата по най-ужасен начин - с 0:1 срещу участника в плейофите за оставане в елита Борусия Мьонхенгладбах.

Разбира се, неприятно е да започнеш новия сезон с точно такива изяви и особено, когато на теб са възлагани много надежди. Важното е, че и двамата вратари запазиха нужното хладнокръвие - Де Хеа обеща по-бързо да се адаптира към английския футбол, а Нойер призова феновете към спокойствие, което предполага, че младите надежди, които продължават да бъдат смятани за едни от най-добрите в света на постовете си, наистина ще се отърсят от напрежението върху тях и тепърва ще покажат на какво са способни.

Още повече, че по-опитни вратари са допускали далеч по-големи и фатални грешки: пропускът на Шилтън през 1973 година в мача срещу Полша струваше участието на „Трите лъва" на Мондиал 1974, а безумието на Дейвид Сиймън в четвъртфиналите на Мондиал 2002 срещу Бразилия попречи на Англия да продължи напред. А за печално известното трио: Робърт Грийн, Скот Карсън и Пол Робинсън няма да говорим.

Въпреки, че това едва ли би успокоило Де Хеа и Нойер, следващото видео е изпълнено с още по-фрапантни грешки - това се случи по време на полуфинален мач от Европейското първенство за жени до 17 год. между отборите на Исландия и Испания, в който младите испанки победиха с резултат 4:0, като всичките попадения станаха след грешки на вратаря на островната държава - Арна Кристинсдотер. Мачът е и с българска връзка - единият от асистент-арбитрите бе Гергана Видова.

 

 

 

84