Брюксел няма да приеме мач на Израел заради ситуацията в Газа


Н. Гавазов

Властите в Брюксел заявиха, че няма да бъдат домакини на мача от Лигата на нациите на УЕФА между Белгия и Израел през септември 2024 г. поради "сложната ситуация в Газа“, което затруднява местните власти да гарантират сигурността.

Това съобщи на 19 юни Беноа Хелингс, член на градския съвет на Брюксел, отговарящ за климата и спорта.

Хелингс каза, че властите в Брюксел са обсъдили подробно възможността за провеждане на мача между Белгия и Израел на 6 септември на стадион "Роа Бодуен" с федералното правителство, полицията и Белгийската футболна федерация.

"Днес е ясно, че обявяването на такъв мач в нашата столица несъмнено ще провокира големи (контра) демонстрации, застрашаващи безопасността на зрителите, играчите, жителите и нашите полицейски сили“, заяви Хелингс.

Говорител на градския съвет на Брюксел добави, че поради "хуманитарната ситуация и ситуацията със сигурността в Газа и последиците от нея“, не е възможно мачът да се проведе на стадион "Роа Бодуен“.

Продажбите на билети за другите домакински мачове на Белгия в турнира срещу Франция на 14 октомври и Италия на 14 ноември продължават по план, каза Хелингс.

Стотици пропалестински демонстранти многократно излизаха по улиците на Брюксел от началото на войната между Израел и Хамас миналата година.

Да припомним, че миналата година, в навечерието на мача между националните отбори на Косово и Израел в Прищина, косовската полиция, опасявайки се от инциденти, обяви засилване на мерките за сигурност.

121