Петраков: Искаме да се класираме за Световното


Н. Гавазов

Старши -треньорът на украинския национален отбор Александър Петраков говори за първи път пред репортери, където разказа за трудностите на отбора и приоритетите в подготовката на тима.

Украинският национален отбор продължава да се подготвя за официалните мачове в Словения. Днес старши -треньорът на украинския национален отбор проведе първата открита пресконференция след началото на тренировъчния процес. В момента всички играчи от Висшата лига са на разположение на отбора, а легионерите ще се присъединят по-късно.

"Изграждането на отбора не бе трудно. Получихме специален пропуск за напускане на страната. Шахтьор и Динамо вече бяха в Европа. Нямаше особени трудности с това. По отношение на значението на мача с Шотландия, искаме да се класираме за  финалната част на Световната купа.

Президентът на Федерацията Андрей Павелко каза, че има предложение за лагер-сбор, което президентът на УЕФА Александър Чеферин прави към нас. Приех го веднага. Познавам добре Чеферин, той често посещаваше Украйна. Мога само да благодаря на него и на Словения за това, което направиха за нас. Вчера бях в кабинета на президента на Футболната асоциация на Словения, бе добър прием. Много благодаря на Словения. Да, Боже да ни провърви в Шотландия", заяви Петраков.

Петраков смята първия спаринг срещу Борусия Мьонхенгладбах за официален мач, така че играчите да подходят към него с пълна отговорност. Все пак футболистите от Висшата лига са без мачове от половин година:

"В момента нямаме първенство у нас. Затова трябва да настроим момчетата така, че да мислят, че този мач е официален, а не приятелски. Прекъснахме шампионата през декември и не играем от шест месеца. Виждате ли, ситуацията е такава, че хората имат първенства. Украинският национален отбор е в такива обстоятелства за първи път, така че е много трудно да се намери спаринг партньор", каза още специалистът.

Също така Александър Петраков не изключва появата на нови играчи в националния отбор.

"Имаме нужда от интрига. Изчакайте малко. Зубков, Качараб, Яремчук, Сикан ще пристигнат на 16 май. Те играят за клубовете си на 15-ти, затова попитах колко дни трябва да почиват. Те ми отговориха, че нямат нужда. Това е много добре", добави Петраков

След плейофите в квалификацията за Мондиал 2022 украинския национален отбор чакат още три официални мача през юни в рамките на Лигата на нациите.

8 юни. Ирландия - Украйна (21.45)

11 юни. Украйна - Армения (16.00 ч.)

14 юни. Украйна - Ирландия (21.45)

21 септември. Шотландия - Украйна (21.45)

24 септември. Армения - Украйна (16.00)

27 септември. Украйна - Шотландия (21.45)

Напомняме, че Украйна ще играе срещу Шотландия на 1 юни в плейофите за класиране за финалите на Мондиал 2022. При победа, украинците ще се изправят срещу Уелс на 5 юни.

353