Фен на Бразилия метнал банана по Неймар


Н. Гавазов

Полицията в Лондон успя да открие запалянкото, който хвърли банан срещу нападателя на Бразилия Неймар по време на контролата между „селесао" и националния отбор на Шотландия на „Емирейтс", съобщи ВВС. Оказало се, че това е млад немски турист. Както е известно, именно Неймар, който активно е свързван с преминаване в Челси през лятото, вкара головете за своя тим и по такъв начин обезпечи победата с 2:0. По време на мача, срещу главния герой бе хвърлен банан, който бе махнат от терена от полузащитника на Ливърпул Лейва.

Този епизод веднага бе сметнат като поредната проява на расизъм и се наложи Футболната асоциация на Шотландия да поднесе своите извинения, в които категорично отрече всякакво участие на свои запалянковци в инцидента. Организацията на шотландските запалянковци - т.нар. „Тартанова Армия", която се слави със своята миролюбивост и толерантност, също осъди случката и заяви, че това не може да бъде дело на неин член.

Интересното в цялата история е, че юношата от Германия се е намирал сред бразилски привърженици на футбола. Той е бил заловен благодарение на записите на камерите на „Емирейтс" и при разпита от полицията е казал, че никакви расистки намеци е нямало в неговата постъпка, а дори е симпатизирал на бразилския национален отбор. Това накарало властите да не предприемат санкции срещу изплашеният турист и той се завърнал щастлив в родината си.

 

98