Англия с най-големи шансове за домакинство на Мондиал 2018


Н. Гавазов

Президентът на ФИФА Сеп Блатер призна, че с най-големи шансове за организиране на Световното първенство по футбол през 2018 година е Англия. Той обаче допълни, че Русия също има големи шансове да приеме Мондиал 2018. Както е известно, днес делегация на ФИФА започва разглеждане на офертата на Англия и в продължение на четири дни ще се запознае с условията и плановете на англичаните да бъдат домакини на голямото спортно събитие.

„Най-лесния начин да се проведе Световно първенство по футбол е да изберем Англия. Там има всичко - фенове, стадиони и инфраструктура - всичко е толкова лесно", заяви Блатер на пресконференция в Сингапур.

Главата на световния футбол подчерта също така, че разочароващото изпълнение на „Трите лъва" на Мондиал 2010 ще е без значение за офертата, както и това, че Испания е световен шампион. Както е известно, в конкурса за домакинство има две съвместни кандидатури: тази на Испания и Португалия, и другата на Белгия и Холандия.

„Значение има качеството на офертата, а не как се представят националните отбори", продължава Блатер.

Според специалистите, най-голям конкурент на Англия за домакинство на Мондиал 2018 е Русия, като това бе отбелязано и от боса на световния футбол.

„Не мога да отрека, че Русия има страхотна оферта. Това е повече от една държава. Това е един голям континент, сила и имат огромен потенциал да организират подобно съревнование", завършва Блатер.

 

117