ФИФА е в паника заради бойкот на Световното


Н. Гавазов

ФИФА е дълбоко е обезпокоена от ситуацията с все по-нарастващите призиви за бойкот на Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия през лятото. Напомняме, че разследването на случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания установи, че в престъплението е замесено руското правителство.

Това накара премиерът Тереза Мей да оттегли поканата към руския външен министър Сергей Лавров за реципрочна визита във Великобритания и потвърди, че няма да има официална британска делегация на Световното първенство по футбол в Русия догодина. Ще се отменят всички контакти на високо ниво с Русия.

Едновременно с това изтече информация, че Великобритания работи за бойкот на турнира.

"ФИФА се намира в състояние на паника във връзка с появата на призивите за бойкот на Световното, Организацията продължава да пази мълчание, но високопоставени чиновници от ФИФА осъзнават, че напрежението е достигнало критична точка след отравянето на Сергей Скрипал.

Във ФИФА са обезпокоени от ситуацията. Нещо повече, всички са обхванати от паника. Президентът Джани Инфантино не е безразличен на случващото се, независимо, че се крие. Няма признаци за отслабване на напрежението. Всички изглежда така, че ситуацията ще се влоши. Това поставя под заплаха провеждането на Световното", заяви източник.

Както е известно, Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати, за които знае, че са офицери на руското разузнаване. Пред парламента Мей каза, че сегашният инцидент има "само две приемливи обяснения" - акт на държавна агресия или загуба на контрол върху веществото, с което е извършена атаката. Според Мей Москва не е предоставила никакво обяснение за случилото се - "никакво обяснение защо Русия има необявена програма за химически оръжия в разрез с международното право".

Британският премиер обяви още, че страната ѝ:

- ще въдеде засилени проверки на руски граждани, които влизат в страната

- ще въведе законодателство, което да защитава Великобритания от враждебна държавна дейност

- ще помисли за нови "антишпионски" закони

- ще се погрижи да се въведат поправки тип "Магнитски" в закона за санкциите срещу Русия (ще търси начини за въвеждане на ограничителни мерки при нарушаване на човешки права) и ще замразява руски държавни активи в случаи на заплаха;

- ще вземе други мерки, които няма да бъдат обявени публично.

 

375