ТВ канал платил на ФИФА 100 млн. за избора на Катар за домакин на Мондиал 2022


Н. Гавазов

Катарският държавен телевизионен канал beIN Sports е платил на ФИФА 100 милиона долара за това страната да бъде избрана за домакин на Мондиал 2022. Информацията се появи в Mail on Sunday, на основата на данни, публикувани в книгата на австралийския футболен и писател Бонита Мерсиадес, който провел интервю с бившия президент на ФИФА Йозеф Блатер.

Бившият швейцарски функционер разказал, че през 2010 година няколко месеца преди изборите за определяне на страната-домакин на Мондиал 2022 beIN Sports обещал да плати на ФИФА 100 милиона долара, ако катарците спечелят. Когато това се случило, тази сума наистина е била платена. В пресслужбата на катарския канал са потвърдили пред Mail on Sunday, че ФИФА е получила 100 милиона долара, но от канала определили това като "производствена такса".

Също така Блатер съобщил, че е искал Катар да бъде лишен от правото за провеждане на турнира, но в крайна сметка се е договорил с емира на Катар да не избухва конфликт, а в замяна да получи гаранции, че бившият член на изпълкома на ФИФА Мохамед бин Хамам да не участва в изборите за глава на ФИФА.

Освен това, бившият президент на ФИФА е разказал, че Франц Бекенбауер е получил подкуп от Австралия, за да подкрепи заявката на тази страна при изборите на стана-домакин на финалите на Мондиал 2022.

 

103