Феновете на Зенит обещаха на Ливърпул нова Кримска война (видео)


Н. Гавазов

Обединеният сайт на привържениците на Зенит „Ландскрона", който стана известен в публичното пространство с радикалните си искания към клубното ръководство относно подбора на играчи, обяви, че се готви за предстоящата среща с английския Ливърпул в рамките на 16-финалите на Лига Европа. Двубоят е утре вечер от 19:00 часа българско време в Санкт Петербург и от „Ландскрона" се опитаха да повдигнат духа на своите футболисти със сюжети от Кримската война (1853-1856), която в крайна сметка руснаците губят.

„На 14 февруари посрещаме на нашия стадион Ливърпул. Както се подготвя отборът за мача, така и ние правим същото. Естествено, след толкова дълго прекъсване трябва да посрещнем противника въоръжени и на първо място - на трибуните. Няма да разкриваме нашите планове, но работата кипи.

За този двубой решихме припомним за една среща между руснаци и англичани. Тя се случи преди 159 години по време на Кримската война. На 25 октомври 1854 година, след внезапна атака, руските части превземат добре укрепена база на британските войски в Балаклава. Англичаните, за да запазят честта си, контраатакуват отчаяно руснаците.

И са напълно разбити. Към края на атаката „не остават повече британски войници, освен мъртвите и умиращите...". Британия помни това като "Атаката на леката кавалерия". В историята дори влиза фразата на английски командир, който минути преди гибелта им казва - "Нямаме избор освен да се подчиним".

На 14 февруари на позиция ще бъдат Зенит и феновете му. А срещу нашите играчи на терена ще се изправят най-добрите английски сили. Време е за нова победа - всичко зависи от нас. Напред, Зенит!", пишат руските запалянковците.

147