УЕФА подгони феновете на Селтик


Н. Гавазов

Феновете на Селтик попаднаха в центъра на разследване от страна на УЕФА, след като полицията изрази опасения от евентуално „ескалиране на напрежението" заради песните, които изпълняваха шотландските любители на футбола по време на мача от Лига Европа срещу френския Рен. Британският клуб бе помолен от Европейската централа да обясни подробно случилото се на „Паркхед" на 3 ноември.

Според Press Association, полицията е информирала делегата на УЕФА за „обидните" песни, което от своя страна е инициирало разследването.

„Можем да потвърдим, че имаше редица случаи по време на мача, когато се пееха обидни песни и към нас е отправено искане да открием нарушителите", се казва в изявление на полицията.

Селтик потвърди днес, че е бил помолен от УЕФА да предостави повече информация по случая: „В момента се проверяват тези твърдения", се казва в изявление на клуба.

Според Scottish Sun, на 8 декември УЕФА ще заседава по този случай и тогава ще станат ясни повече подробности около ситуацията. Смята се, че става дума за песнопения в подкрепа на ИРА - нещо, което най-вероятно е предизвикало конфронтация по трибуните, след като миналия месец клуба призова феновете си да не изпълняват подобни песни, след като офисите на клуба бяха наводнени с жалби от собствени фенове, оплакващи се от подобни песни.

„Песните в прослава на ИРА са неприемливи. Първо, това е погрешно и второ, това е срам за нашия клуб и обидно за по-голяма част от нашите фенове. Ние не искаме такива запалянковци и ще направим всичко възможно да ограничим тези прояви", заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Селтик Питър Лоуел.

 

98