Сион продължава да се бори за правата си


Н. Гавазов

Както потвърди УЕФА, швейцарският Сион е подал апелация срещу решението да бъде изключен отбора от Лига Европа и връщането в него на шотландския Селтик. Както е известно, в 4-я квалификационен кръг на втория по значимост европейски турнир, Селтик отстъпи на Сион с общ резултат 1:3 от двата мача, но швейцарския клуб включи в двубоите петима играчи, които бе закупил преди това, независимо от наложеното трансферно ембарго.

Както потвърди по-късно президентът на УЕФА Мишел Платини, Сион е нарушил правилата, а освен Европейската футболна централа, ФИФА също потвърди нарушението. Малко след това Спортният арбитражен съд в Лозана и Върховния съд на Швейцария също обявиха, че клуба е в противоречие с правилата.

Селтик се възползва от ситуацията и подаде две жалби срещу действията на Сион, което доведе до това, че УЕФА реши на 2 септември да извади швейцарците от турнира и на негово място да играе отбора от Глазгоу.

След като в четвъртък стана ясно, че съдът в швейцарският кантон Вале отказа да удовлетвори исканията на Сион за връщането на отбора в турнира, тъй като неговата юрисдикция не се простира върху решенията на УЕФА, в щаб-квартирата на Европейската футболна централа в Нион потвърдиха, че са получили апелация от Сион.

По неясни причини обаче, УЕФА ще я разгледа във вторник, 13 септември, т.е. само два дни преди началото на срещите от груповата фаза на Лига Европа.

 

116