Без победител в испанското дерби на Местая (видео)


.

Валенсия и Атлетико (Мадрид) завършиха при равенство 2:2 първата среща между двата отбора от 1/4-финалите на турнира Лига Европа. Двубоят на стадион "Местая" предложи много добър футбол и редица голови положения пред двамата вратари. Головете за "прилепите" реализираха Мануел Фернандеш и Давид Вия, докато за "дюшекчиите" точни бяха Диего Форлан и Антонио Лопес.

Двубоят започна с надмощие на домакините от Валенсия. "Прилепите" успяха да вкарат топката в мрежата зад Давид Де Хеа още в 4-ата минута чрез Давид Вия, но попадението на испанеца бе отменено заради засада. Малко по-късно Рубен Бараха можеше да отбележи, но пропусна.

В 14-ата минута гостите от Атлетико (Мадрид) създадоха първата си отлична възможност за гол, при която гредата се оказа верен помощник на стража на "прилепите" Сесар Санчес. Симао финтира по великолепен начин противников състезател на границата на наказателното поле, след което нанесе хубав удар, който обаче срещна напречната греда на вратата на домакините. В 22-ата минута Мануел Фернандеш стреля коварно по земя, но Де Хеа не допусна изненада и спаси. Валенсия продължи да диктува събитията на терена и да създава множество изгодни ситуации пред вратата на Атлетико.

В 32-ата минута Давид Силва опита хитро извеждащо подаване към Хуан Мата в наказателното поле, но Алваро Домингес протегна крак и отклони топката, която обаче след това се озова в непокритият на добра позиция Давид Вия, който шутира силно, но и твърде неточно. Седем минути по-късно "дюшекчиите" бяха близо до отбелязването на гол, след като Шимао Саброса центрира от фаул в наказателното поле, където Антонио Лопес стреля опасно с глава, но коженото кълбо премина на сантиметри покрай левия страничен стълб на вратата пазена от Сесар Санчес.

След само още четири минути игра Пабло Ернандес изведе по отличен начин зад гърба на отбраната на мадридчани Хуан Мата, който стреля без забавяне, но топката профуча встрани от вратата. В продължението на това първо полувреме гостите от Атлетико (Мадрид) пропиляха кристална възможност за откриване на резултата. Хурадо направи страхотен пробив по левия фланг, след което пусна прекрасен пас успоредно на голлинията, където за щастие на "прилепите" нямаше футболист на Атлетико, който да реализира от непосредствена близост.

През втората част играта стана още по-динамична и положенията пред двете врати валяха едно след друго. В началото на полувремето опасен шут на Пабло Ернандес мина на сантиметри покрай десния страничен стълб на Давид Де Хеа. В 52-ата минута пък изстрел на Хуан Мата от пряк свободен удар бе избит от вратаря на гостите.

Противно на очакванията в 59-ата минута Атлетико (Мадрид) успя да поведе в резултата след светкавична контраатака. Домакините изгубиха топката след лошо изпълнение на корнер, а коженото кълбо се озова в Серхио Агуеро. Аржентинският нападател преодоля единствения защитник на "прилепите" и напредна на скорост, озова се очи в очи със стража на домакините Сесар Санчес, след което пусна към притичалият Диего Форлан, който на празна врата нямаше как да сбърка, реализирайки еин от най-лесните си голове в своята кариера - 0:1.

Валенсия обаче реагира светкавично и само седем минути по-късно съумя да изравни резултата. Попадението бе дело на Мануел Фернандеш, който препарира Давид Де Хеа с брилянтен изстрел от около 25 метра, пращайки топката в долния десен ъгъл на вратата. Домакините отново осъществиха натиск над своя опонент, но в 72-ата минута, малко изненадващо "дюшекчиите" отново успяха да си вазвърнат преднината от един гол. Шимао Саброса центрира от ъглов удар в наказателното поле на домакините, където Алваро Домингес се пребори с двама защитници на "прилепите" във въздуха и с глава свали топката към Антонио Лопес, който от своя страна оставен абсолютно неубезспокояван просто насочи с глава коженото кълбо в мрежата, преодолявайки Сесар Санчес за 1:2.

Валенсия отговори с фамозен шут на Бруно Салтор в 78-ата минута, който разстресе напречната греда на вратата на гостите. Натискът на "прилепите" стана много силен и напълно закономерно в 83-ата минута резултата стана 2:2. Жорди Алба и Висенте взаимодействаха по великолепен начин по левия фланг, след което последния намери много добре Давид Вия в стрелкова позиция и испанският нападател нямаше проблеми да простреля Де Хеа, изравнявайки резултата - 2:2. Две минути по-късно отново Давид Вия можеше да отбележи, но този път ударът му от малък ъгъл бе отразен от Давид Де Хеа.

Видео: Тук

203