В Южна Корея подлагат играчите на детектор на лъжата


Н. Гавазов

Представители на корейската K-League обявиха за внедряването на редица мерки, които са насочени към борба с договарянето на мачове в националното първенство, съобщава новината АР. Според информацията, ръководството на лигата е дало разрешение да се проведе тестване на играчите и представители на клубовете на детектора на лъжата. Все още не е уточнено как ще се извършва процедурата - едната идея е това да става през определен период от време и на нея да бъдат подложени всички футболисти. Другата идея е да се действа на принципа на допинг-контрола, като на проверка бъдат подлагани „рискови" футболисти.

Взето бе решение също така, да се увеличи минималното възнаграждение на играчите от 12 на 24 милиона вона и да се внедри нова система за заплащане на футболистите, които завършват кариерата си.

Както е известно, в хода на разразилият се скандал в K-League бяха арестувани 46 играчи, които са съпричастни към уговарянето на 15 срещи в периода от юни до октомври 2010 година. Корейската прокуратура повдигна също така обвинения срещу 11 букмейкъри. 10 футболисти получиха пожизнена дисквалификация, а други са отстранени за различни периоди от време.

Отделно, всички клубове са длъжни да представят свои планове за предотвратяване на подобни скандали и тези треньори и играчи, които пропускат ежеседмичните занимания по профилактика на корупцията, няма да бъдат допускани на стадионите.

 

125