Катар предизвиква трусове във ФИФА


Н. Гавазов

Предложението на ФИФА и УЕФА за преместване на Мондиал 2022 в Катар през зимата, както и евентуалното разпространение на турнира в други държави от Арабския полуостров срещна гневната съпротива от страна на президента на Азиатската футболна федерация и член на Изпълкома на ФИФА Мохамед бин Хамам. Както е известно, решението на световната футболна централа да присъди на Катар провеждането на Мондиал 2022 бе посрещнато с недоумение от голяма част от футболната общественост в света, като една от причините са високите температури през лятото в малката азиатска държава.

Пукнатините в противоречивото решение на ФИФА се появиха малко преди началото на турнира за Купата на Азия, когато Блатер призна, че най-голямото шоу на земята може да бъде изместено през зимата, за да се избегнат непоносимите горещини през лятото. Това намерение на швейцареца не бе посрещнато добре, тъй като по този начин ще се наложи промяна в графика на европейските първенства - както на националните турнири, така и на континенталните.

Малко по-късно президентът на УЕФА Мишел Платини добави своя глас в хора от опасения, че Катар може да проведе успешен Мондиал, предлагайки турнира да се разпространи и в други държави от региона.

Днес обаче членът на Изпълкома на ФИФА катарецът Мохамед бин Хамам нарече тези изказвания „преждевременни и неоснователни".

„Убеден съм, че Катар може сам да организира подобен турнир. Изобщо не съм впечатлен от изказаните становища да се премести първенството през зимата или в други страни от Персийския залив. Това са наистина неоснователни и преждевременни изказвания. Тези неща не могат да зависят от един или двама членове на ФИФА, без да се вземат становищата на заинтересованите страни. Ние сме щастливи, че ще имаме възможността да организираме и проведем Мондиал 2022 и обещахме на света, че той ще стане свидетел на едно невероятно Световно първенство през юни и юли", заяви за Sky News Бин Хамам.

Бин Хамам се очаква да се кандидатира за президент на ФИФА през май месец и почти сигурно ще влезе в противоборство с Блатер. 61-годишният бос на азиатския футбол е убеден, че следващият президент на ФИФА трябва да бъде човек извън Европа и миналата година се обяви за повече „прозрачност" в световната централа.

„Това е организация на повече от 104 години. Ние трябва да я модернизираме по такъв начин, че тя да отразява интересите на всички нейни членове. Много неща има за вършене. Структурата на ФИФА в сегашния и вид не е полезна на никого", заяви за АР през миналото лято Хамам.

Според неофициални информации обаче, катарският член на Изпълкома на ФИФА няма да се кандидатира за поста на Блатер през май, което всъщност ще бъде жест на благодарност към боса на световния футбол за предоставената възможност на Катар да организира Мондиал 2022.

 

186