Конте: Осъждам нападението на хора с палки пред очите на дъщеря ми


Н. Гавазов

Късно снощи президентът на Ювентус Андреа Аниели и старши-треньорът на „бианконерите" Антонио Конте свикаха извънредна пресконференция във Виново, на която говориха за последните събития разтърсили футболния живот на Италия. Както е известно, органите на реда проведоха мащабна операция на територията на страната и Унгария във връзка със скандала с договорени мачове „Калчоскомезе".

При операцията бяха арестувани 24 заподозрени, включително и капитана на Лацио Стефано Маури, а домът на старши-треньора на Ювентус Антонио Конте, както и стаите на няколко играча от националния отбор на Италия бяха претърсени.

Ето пълен запис на изявленията на Андреа Аниели и Антонио Конте за медиите:

„Аз не мога да скрия, че това разследване безпокои целия футболен свят. Ние следим разочароващите събития безпокойство и тъга. Като цяло, аз не мисля, че Конте е съпричастен към този инцидент. Първо, ролята приписвана на Антонио е незначителна. Второ, той винаги е бил обект на честност, откритост и справедливост в продължение на цялата си кариера като футболист на Ювентус и играч на Ювентус.

Няма никакво съмнение, че ние сме длъжни да уважаваме правосъдието, поради което ще трябва да се сблъскаме с едно сложно дело. Но също така искаме едно почтително отношение към тези, които се намират под подозрение, но вината не им е доказана. Ювентус и лично аз съм на страната на Антонио Конте и Леонардо Бонучи. Леонардо се присъедини към нас преди две години и прекрасно знае как да се противопостави на натиска и аз се надявам на скорошно разрешение на това недоразумение, още повече, че му предстои да се наслади на започващия шампионат на Европа. Напомням, че Италия все още се състои от 1/3 от играчи на Ювентус. Следващият сезон ни предстои участие в Шампионска лига и Антонио ще бъде нашият лидер", заяви Андреа Аниели.


„Аз ще започна с това, че моята спортна кариера като футболист и като треньор се вижда от всички. Винаги съм показвал честност и откритост при всякакви обстоятелства. Вие може да попитате моите бивши съотборници, моите играчи и моите съперници, що за човек е Антонио Конте: това е човек, който иска да побеждава, но който цени своите възможности и цели. Аз осъждам нападението от страна на хора въоръжени с палки, пред очите на двегодишната ми дъщеря и съпруга. Моите морални принципи не могат да приемат това нещо.

Със Сиена спечелих шампионата три кръга преди края благодарение на самопожертвователна и тежка работа, със сълзи и удовлетворение. Аз искам да подчертая своята пълна несъпричастност към договорените мачове и неприччастността на моите играчи. Това беше един невероятен сезон и никой и нищо не е в състояние да го развали.

Попаднах под следствие по фактите на престъпен сговор, моят дом беше напълно претърсен. Аз прочетох решението на съда и видях няколко думи. Веднага в мен се появиха въпроси, защо съм извикан в прокуратурата, защо съм заподозрян? Аз очаквах това, защото исках да дам разяснения по делото по-рано, а не да бъдат предприемани подобни мерки", каза от своя страна Антонио Конте.

 

92