Ювентус се нанесе в новия си дом


Н. Гавазов

Четвъртък, 8 септември 2011 година ще остане завинаги в историята на италианския футбол, като денят, в който за първи път отбор от Апенините се сдоби със собствен стадион. Тази вечер италианският гранд Ювентус официално се нанесе в новия си дом - „Арена Ювентус" в Торино, като това стана с приятелската среща с английския Нотс Каунти - отборът-вдъхновител на „Старата госпожа". Двубоят бе предшестван от пищна церемония, която започна с обратно броене на последните 29 секунди, символизирайки 29-те титли спечелени от Ювентус и завърши със символично прерязване на лентата от президента на клуба Андреа Аниели и кмета на Торино Фасино.

В хореографията участваха 500 доброволци, които изобразиха италианския флаг, а шоуто под ръководството на известния английски хореограф Брин Уотърс продължи с изпълнения на 420 танцьори.

„Това е културна революция във футболния свят. Аз наистина се надявам, че този стадион ще се превърне в норма за италианския футбол", заяви Дел Пиеро.

„Хубаво е да говорим за нов стадион, където има много хубави спомени. Новата ера е на път да започне и ние сме горди с направената от нас инвестиция", заяви на откриването президента на Ювентус Андреа Аниели.

Ето и някои интересни цифри за стадиона:

- 105 милиона евро инвестиции
- 41 000 седящи места
- 4 000 места за автомобили
- 3 600 ВИП-места
- 275 места за журналисти
- 86 метра е височината на поддържащата конструкция
- 49 метра разстояние от първия до последния ред
- 7,5 метра разстояние от трибуните до терена
- 3 съблекални
- 2 телевизионни студия

 

82