Шави: Във футбола талантът има по-голямо значение, отколкото физиката


Н. Гавазов

Полузащитникът на Барселона Шави призна в интервю за една от алжирските телевизии, че изненадан от своята популярност в арабската държава. Футболистът, който вчера бе определен за най-добрия плеймейкър в света за 2011 година разказа пред местните журналисти, че във футбола най-голямо значение има скоростта на мисълта, а не физическите данни.

„Поразително е, че в Алжир също ме наблюдават - това е благодарение на добрата игра на Барселона и на националния отбор на Испания. Барса сега е на мода. За мен е чест, че името ми се споменава толкова много в Алжир. Любовта към футбола обединява хората", призна Шави.

„Във футбола е много важен талантът - много по-важен, отколкото физиката. Бързото мислене е по-важно от бързото бягане. През сезон 2002/03 ми говореха, че аз не мога да играя в центъра на терена, защото за там са нужни футболисти с други физически данни, но аз доказах на всички, че това не е точно така. В основата на играта, в нейната философия стои едно нещо - разбирането на играта. Още преди да си получил топката, трябва да знаеш какво ще правиш с нея", допълва нисичкият полузащитник.

 

115