Шави е най-добрия плеймейкър в света


Н. Гавазов

Полузащитникът на Барселона и националния отбор на Испания Шави Ернандес бе избран от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) за най-добър плеймейкър в света. Футболистът, който на 25 януари ще навърши 31 години, печели признанието за четвърта поредна година.

Шави изпревари в гласуването, в което участие взеха журналисти и експерти от 81 страни от всички континенти, своите съотборници Лео Меси и Андреас Иниеста, които заеха съответно второ и трето място. Четвърти е полузащитникът на националния отбор на Германия и Реал Мадрид Месут Йозил.

Топ 16 на най-добрите конструктори на играта през 2011 година включва 13 европейци и 3-ма южноамериканци от десет националности, сред които петима испанци, двама аржентинеца и двама немци.

Всичките 16 футболисти играят в петте най-добри първенства в Европа: Испания (7), Англия (3), Италиа (3), Германия (2) и Франция (1).

Шави и Меси ще получат своите награди от IFFHS (златни и сребърни) на гала-концерт посветен на връчването на „Златната топка на ФИФА" 2011 на 9 януари в Цюрих.

118