Валдано: Пропастта в испанския футбол става все по-голяма


Н. Гавазов

Бившият спортен директор на Кралския клуб Хорхе Валдано изрази мнение, че пропастта между Реал Мадрид и Барселона и останалите отбори в Испания ще става все по-голяма, което от своя страна може да накара двата гранда да се опитат в определен момент да напуснат Ла лига. Аржентинецът обаче смята, че това е малко вероятно, тъй като положението в немската Бундеслига и Висшата лига на Англия е стабилно и едва ли някои от тамошните отбори би желал да се присъедини към испанските.

„В близкото бъдеще Реал Мадрид и Барселона ще се отцепят от Ла Лига, защото ще бъдат принудени да търсят конкуренцията на отбори, които се развиват със същата скорост. В момента и с просто око се вижда, че в Испания те нямат никаква конкуренция. Очаквам скоро Реал и Барса да се опитат да създадат нова Европейска лига", заяви Валдано пред радио Cadena Ser.

"Пазарът на тези два отбора е целият свят, докато за останалите - само този в страната. Не се и вижда какво може да помогне за съдбата на по-малките. Ще дойде момент, след който сегашното положение няма да устройва двата големи клуба", обяснява бившият спортен директор на Реал Мадрид.

Думите на Валдано идват само броени дни след изказванията на президентите на Севиля и Виляреал, които изразиха възмущението си от сегашното състояние на нещата в испанския футбол и заявиха, че Примера е „най-смешната" лига в сравнение с другите големи първенства на Стария континент, а Реал и Барселона убиват футбола в страната.

Въпреки това, според Валдано е малко вероятно двата гранда да се откажат от Ла Лига и да станат инициатори на създаването на Европейска лига, която да обедини най-големите отбори на Стария континент.

"Намираме се в преходен период, но ми се струва, че отборите от Висшата лига на Англия и Бундеслигата едва ли ще са ентусиазирани да напуснат своите първенства", заключи аржентинският деятел.

208