Барса и Атлетико може да се срещнат в Маями


Н. Гавазов

Ла Лига иска мачът между Барселона и Атлетико Мадрид, който е през следващия декември да се играе в Маями. Председателят на испанската лига Хавиер Тебас работи от месеци така че мачът, който е от 18-ия кръг на шампионата и ще бъде последният, който ще се състои през календарната 2024 година, да се проведе в САЩ.

Според вестник "El País“, източници от Атлетико Мадрид вече са потвърдили идеята на Тебас, който преди шест години вече се опита да проведе мач между Жирона и Барселона в Маями.

Тогава само че, от Испанската футболна федерация и ФИФА отхвърлиха тази идея, въпреки факта, че мачът беше рекламиран в различни канали.

Факт е, че ситуацията от онази 2018 година до сега се е променила много. Тебас трябва да поиска разрешение от ФИФА, УЕФА и Испанската футболна федерация, но в този случай може да има одобрението и на трите организации.

Като се започне от Испанската футболна федерация, където отношенията са много по-сърдечни през последните месеци след напускането на Луис Рубиалес, който имаше пряка конфронтация с Тебас. Освен това, според същия източник, и ФИФА, и УЕФА "изглеждат по-отворени към тази глобализация“ , която би означавала да се пренесе мач от Ла Лига на другия край на света. Витрина, подобна на това, което вече правят други състезания като НБА или НФЛ.

Идеята БарселонаАтлетико Мадрид, който трябва да се играе на 21 или 22 декември, да се играе в Маями продължава да напредва. Фактът, че отборът на Барса все още играе своите мачове на Монтжуик, проправя пътя към реализирането на подобна идея, докато Атлетико "са проактивни в този тип инициативи“ , според същия вестник. Барселона за момента нито потвърждава, нито отрича информацията.

109