Субименди обясни отказа си на Ливърпул


Н. Гавазов

Испанският полузащитник Мартин Субименди заяви, че Реал Сосиедад е "живота му“, когато го разпитаха относно решението му да откаже да се премести по време на трансферния прозорец това лято.

25-годишният играч бе силно свързван с трансфер от Реал Сосиедад по време на неотдавнашния трансферен пазар, като Барселона , Манчестър Юнайтед и Арсенал се смятаха за почитатели.

Въпреки това, най-силен интерес в края на прозореца пристигна от Ливърпул, като "червените“ смятаха, че са определили испанеца като своя водеща цел за защитна позиция в халфовата линия.

Смята се, че "червените" са активирали освобождаващата клауза от £51 милиона в договора му, само за да може Субименди да отхвърли възможността да се присъедини към английския гранд в полза на това да остане при "бело-сините".

Има твърдения, че семейството и приятелите на Субименди са оказвали натиск върху него да остане в Реал, но победителят от Евро 2024 настоя той да вземе окончателното решение за бъдещето си.

"Не, не, приятелите ми са наясно, че каквото и да реша [за моето бъдеще] ще бъде най-доброто“, каза Зубименди на Marca , попитан за потенциални външни влияния.

"Няма никакъв натиск.

Реал Сосиедад за мен е моят живот, мисля, че съм прекарал половината си живот там. Много от това, което съм, е част от Реал, това е моят живот.

[Нашата цел да се класираме за] Европа е ясна. Колкото по-висока е позицията, толкова по-добре. Трябва да търсим най-добрата си версия и най-вече да се състезаваме. Да се ​​чувстваме конкурентни, да бъдем признати и да бъдем възприемани с индивидуалност“, заяви Субименди.

Субименди се присъедини към Реал Сосиедад през 2011 г., преминавайки през различните възрастови групи в клуба, както и Реал Сосиедад C и Реал Сосиедад B, преди да направи своя дебют в първия отбор през 2019 г.

Полузащитникът е представлявал баския клуб в 192 случая във всички състезания, отбелязвайки девет гола и регистрирайки седем асистенции, включително четири участия този сезон, като отборът постигна една победа, едно равенство и загуби два от първите си четири мача от новата кампания.

Ще бъде много трудно за Реал Сосиедад да задържи Субименди в дългосрочен план, тъй като освобождаващата клауза в настоящия му договор го прави достъпен предвид възрастта и качеството му.

Със сигурност ще настъпи момент, в който Субименди иска да играе постоянно на най-високо ниво и е трудно да си представим Реал Сосиедад да практикува футбол от Шампионска лига всяка година.

Ливърпул може да проучи сделката за испанеца през следващата година, но също така е вероятно Ман Юнайтед, Арсенал и Барселона да обмислят преразглеждане на ситуацията през 2025 г.

Отборът на Арне Слот реши да не търси алтернатива в края на трансферния пазар, но впечатляващият старт на новата кампания доведе до това, че мърсисайдците спечелиха всичките си три мача от Висшата лига, включително успех с 3-0 над Ман Юнайтед в неделя.

32