Барса предприе „големи стъпки” в преследване на звезда на Испания


Н. Гавазов

Барселона е предприела "важни стъпки" в опитите си да подпише Нико Уилямс от Атлетик Билбао по време на трансферния прозорец това лято.

Уилямс е водещата цел на Барселона това лято и се твърди, че каталунският гранд е твърдо начело на опашката за неговия подпис въпреки интереса от страна на Ливърпул и Арсенал .

Според журналиста Руди Галети, екипът на Ханси Флик постига сериозен напредък и усилията им да осигурят сделка ще бъдат засилени след приключването на Евро 2024.

Пред X Галети каза, че Барселона "предприема важни стъпки“, като Уилямс е решен да осигури преминаване към "Камп Ноу" по време на трансферния прозорец това лято.

Твърди се, че на масата ще има петгодишен договор за испанския национал със заплата от потенциално 10 милиона евро на сезон.

Уилямс е в отлична форма за Испания на Евро 2024, като допринесе с един гол и една асистенция в пет изяви, за да помогне на своя национален отбор да стигне до финала на състезанието, където откри резултата тази вечер.

22-годишният футболист има договор с Атлетик до юни 2027 г., но наличието на освобождаваща клауза в сделката му означава, че неговият баски клуб е в трудна позиция, когато трябва да го задържи.

Смята се, че таксата за изкупуване на Уилямс е около 58 милиона евро, а президентът на Ла Лига Хавиер Тебас наскоро каза, че Барселона е близо до привличането на нападателя, въпреки финансовите си проблеми.

"Ако Барса се върне към лимит на разходите 1:1 [има право да инвестират всичко, което съберат в трансфери или спестявания от заплати], което означава, че не надвишават тавана си, те ще могат да го направят“, каза Тебас пред Diario Sport.

"Трябва да помислите, че с усилията на Барселона да намали заплатите си с повече от 200 милиона евро и други мерки, които вече са предприети в рамките на клуба, които нямат нищо общо с техните финансови лостове [продажба на активи], това е напълно възможно да привлека играч като Нико Уилямс.

Мисля, че той има клауза от 58 милиона евро. Когато подпишете с играч за 58 милиона евро, амортизацията се разделя на годините на договора; ако го подпишете за три години, това ще бъде по-малко от 20 милиона евро на година плюс това, което плащате на играча.

Барса ще успее да достигне тези суми, които са напълно приемливи, ако се върнат в рамките на правилото 1:1. Те ​​са клуб с оборот от близо 1 милиард евро, те могат да бъдат в това диапазон за този тип подписване.

Трябва да помним, че първо трябва да се изпълни сценарият 1:1. Те ​​все още не са там, но това е най-близо до тях. Ако стигнат до там, те могат да подпишат с Нико Уилямс или друг играч с тези характеристики", добави президентът на Ла Лига.

Президентът на Атлетик Джон Уриарте наскоро каза , че е уверен, че ще задържи Уилямс това лято, но ситуацията скоро може да бъде взета от ръцете му.

Нападателят вкара осем гола и записа 19 асистенции в 37 мача за Атлетик през миналия сезон, докато има 20 гола и 26 асистенции в 122 мача за клуба.

161