Нойер: Мюлер носи ДНК-то на Байерн Мюнхен


Н. Гавазов

Вратарят на Байерн Мануел Нойер сподели мнението си за нападателя и съотборник Томас Мюлер , който вчера, 1 септември, счупи рекорда по брой изяви за мюнхенския клуб в мача от 2-ия кръг на Бундеслигата с Фрайбург (2:0).

"Какво прави Томас специален? Фактът, че той носи ДНК на Байерн. Той е човек, който винаги иска да побеждава. Не мисля, че познавам друг футболист, който да е толкова амбициозен като него или да учи толкова много толкова бързо. Каквато и игра да му дадат, той може да я изпълни с миг на око. Томас е просто победител. Имаме нужда от такива играчи.

Томас подкрепя комуникацията като никой друг. Той държи момчетата в правилната посока, като говори много на терена и мисли стратегически, особено за това как атакуваме и се защитаваме заедно отпред. Когато играехме при закрити врати по време на периода на коронавируса, всеки, който гледаше по телевизията, чуваше колко много общува Томас по време на играта. Беше много важен фактор, особено в плейофите в Лисабон, когато спечелихме Шампионска лига. През последните години Томас също се научи да слуша все повече и повече. Той обръща много внимание на другите и ги възприема като равни. Той е много жизнен и може да реагира добре на критика.

Томас също знае как да усети момента. Има нюх да бъде на правилното място и да взема правилните решения. И може да разчете противниковия вратар. Винаги се радвам на предизвикателство, когато тренирам срещу него. Извън терена и двамата говорим много за неща, които са важни за Байерн, неща, които ни вълнуват. Томас е много честен и прям човек. Неговият баварски манталитет съвпада с моя рурски манталитет. Томас създаде ера в Байерн. Спечелихме два пъти Шампионска лига и спечелихме 11 поредни титли. Без Томас Мюлер, неговото качество на футболист и неговия характер, нищо от това нямаше да е възможно. Затова той е с най-висок приоритет за мен не само в Байерн, но и в националния отбор на Германия, с който заедно станахме световни шампиони през 2014 г. Едва ли има играчи, които могат да се мерят с Томас Мюлер.

Много се радвам, че играх в един отбор с Томас толкова дълго. Винаги се шегува и ни поддържа в добро настроение. Мисля, че той е играчът, който знае най-много вицове наизуст. Той изглежда странно на някои от снимките на празненствата и танцува смешно на партитата с титлата. Имах толкова много моменти с него, че обичам да си спомням. И мисля, че ще бъдат още повече“, цитира Нойер пресслужбата на Байерн.

Припомняме, че в момента Мюлер има 710 мача. По този показател играчът надмина бившия вратар на Байерн Сеп Майер.

27