Румениге: Футболът в Източна Европа е заплашен от самоунищожение


Н. Гавазов

Президентът на борда на директорите на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге направи своя коментар относно въвеждането от УЕФА на финансовия феърплей във футбола и отправи предупреждение към клубовете от Източна Европа, че ако те не променят организацията си на работа, са заплашени от самоунищожение. Както е известно, новите разпоредби влизат в сила от 2012 година и най-важното при тях е клубовете да не харчат повече, отколкото изкарват.

„Радостен съм, че сме близо до завършване на една дългогодишна работа и най-после ще бъдат приети финансови правила във футбола, които впрочем много трудно въведохме, заради тежкото законодателство на Евросъюза. Години наред Брюксел моментално блокираше въпроса със заплатите във футбола, което правеше невъзможно да повторим опита на САЩ в това отношение. За лимита на легионерите, Евросъюза също реагира безотговорно. Все пак, ние успяхме да приемем финансовия феърплей", заяви тази сутрин Румениге в ефира на Antenne Bayern.

"Водеща обаче не е системата за наказания, а за това, да бъдат регулирани нещата. Но главните проблеми според мен няма да дойдат от Англия или Германия, а от Източна Европа, където системата на финансиране изобщо не е прозрачна. Ако там не се променят, финансовият феърплей ще доведе до самоунищожение на системата, което в крайна сметка ще бъде жалко", допълва легендата на немския и световен футбол.

 

330