Нападател на Лил направи признание за Висшата лига


Н. Гавазов

Нападателят на Лил Джонатан Дейвид приветства Висшата лига като "най-добрата" в света, докато спекулациите за бъдещето му продължават да нарастват.

Канадският национал бе набеден да напусне "Пиер –Мору" след няколко сезона и сега той е в последната година от договора си с френския шампион 2020-21.

Тъй като Лил рискува да загуби Дейвид без пари през 2025 г., по-рано се появи информация, че такса от около 25 милиона паунда можеше да бъде достатъчна, за да го измъкне от "договете"  през летния трансферен прозорец.

Тотнъм, Манчестър Юнайтед , Челси и Уест Хем Юнайтед бяха силно свързвани с трансфер на Дейвид през лятото, но прозорецът на Висшата лига се затвори, а нападателят все още е в Лил.

Все още съществува възможност Дейвид да се присъедини към клуб в Гърция или Турция през следващите няколко дни, ако Лил отчаяно иска да се отърве от него, но той изглежда ще остане във Франция най-рано до януари.

Откривайки лятната сага пред The ​​Athletic , Дейвид разкри, че е водил преговори с няколко отбора и не слага всичките си яйца в кошницата на Висшата лига.

Канадецът също потвърди, че обсъжда евентуално удължаване на договора с "договете", което би им позволило да си върнат таксата следващото лято, вместо да загубят плодовития нападател като свободен.

"Говорих с няколко отбора. Говорих с треньори. Но в крайна сметка (Дейвид и неговият лагер) взеха решение да останат", каза 24-годишният футболист.

"Какво чакам? Предполагам, че сега е по-лесно да се каже.

Аз съм в последната година от моя договор. В крайна сметка договорът ми ще изтече. Тогава ще видим. Ще видим какво ще се случи следващата година. Точно сега говорим с (президента на Лил Оливие Летанг ) за възможно удължаване. Ще видим как ще стане.

Отворен съм към всичко. Мисля, че очевидно Висшата лига се смята за една от най-добрите лиги в света. Но аз съм отворен към всичко и всяка лига има своите предизвикателства", добави Дейвид.

Лил привлече Дейвид от белгийския Генк за 28 милиона евро (22,8 милиона паунда) през лятото на 2020 г., а нападателят спечели титлата в Лига 1 през първия си сезон с клуба, отбелязвайки 13 гола като част от ефективното партньорство с Бурак Йълмаз.

Канадският национал вече е натрупал общо 87 гола и 20 асистенции в 190 мача за "договете", вкарвайки три собствени попадения и вкарвайки още два в седем мача през този сезон.

Тъй като Дейвид и неговият лагер не можаха да постигнат споразумения с никоя заинтересована страна, всички слухове за кандидати от Висшата лига получиха развитие, тъй като Тотнъм счупи трансферния си рекорд с подписването на Доминик Соланке от Борнемут за £65 милиона.

Междувременно Ман Юнайтед и Уест Хем хванаха съответно Джошуа Зиркзее и Никлас Фюлкруг , докато Челси не привлече нов централен нападател през летния трансферен прозорец.

81