Копа Америка 2015 или празник на нападателния футбол


Н. Гавазов

Тази вечер, няколко часа след полунощ българско време, зад океана ще стартира Копа Америка. На практика това ще бъде най-големият футболен турнир през лятото, който би трябвало да прикове вниманието на почитателите на най-популярния спорт на планетата защото очакванията са да видим истинско пиршество на нападателния футбол - тук са звезди като Меси, Неймар, Кавани, Фалкао, Санчес и други. Особената страст към великата игра по тези географски ширини, емоциите по стадионите и извън него, интригата в групите, очакваният сблъсък между Аржентина и Бразилия - всичко това обещава истински футболен празник, а и предизвикателство към почитателите на залозите, на които препоръчваме да се следят прогнозите на FUTBOL TV. 

Място на провеждане

Първоначално Копа Америка 2015 трябваше да се състои в Бразилия. В КОНМЕБОЛ е прието, че турнирът трябва да се провежда във всяка страна от региона по азбучен ред. През 2011 година състезанието се състоя в Аржентина и следващият домакин трябваше да бъде Бразилия. Но тази страна получи много спортни турнири през последните години, а през следващото лято Бразилия ще бъде домакин и на Олимпийските игри. По тази причина най-голямата държава в Южна Америка се договори с Чили за размяна на домакинствата. Така Копа Америка 2019 ще се състои в Бразилия. Тазгодишният турнир обаче ще се проведе в Чили.

Осем града и девет стадиона ще приемат мачовете. Двата най-големи стадиона се намират в столицата. "Монументал", където играе Коло Коло събира 47 000 зрители. Главното спортно съоръжение на турнира ще бъде "Естадио Насионал", който неотдавна бе реконструиран и в момента събира 48 000 зрители. Тук ще се състои и финалът.

Най-новият стадион е "Естадио Ел Тененте Коделко" (15 000 зрители), който бе издигнат на мястото на предишното съоръжение.


Групите

Група А: Боливия, Чили, Еквадор и Мексико.

Група В: Аржентина, Уругвай, Парагвай, Ямайка.

Група С: Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела.


Регламент

За четвъртфиналите на турнира се класират първите два отбора от всяка група, плюс два тима с най-добри показатели от класиралите се на трето място. Мачовете са на 24, 25, 26 и 27 юни. Полуфиналните двубои са на 29 и 30 юни. Финалът е на 4 юли.


Фаворити

Главният фаворит е Аржентина. Преди година "албиселесте" игра финал на Световното първенство, а сега е втори в рейтинга на ФИФА. Тук са голяма звезда на турнира Лионел Меси, който лично е настроен за успех. Играчът на Барселона заяви наскоро, че знае причините за предишните неуспехи на националния отбор, а това е признак, че Лео ще играе мотивиран по терените на Чили. Освен него обаче има цяло съзвездие в националния на Аржентина - Игуаин, Тевес, Агуеро, Лавеци, Масчерано и Ди Мария. Изпълнители, за което мечтае всеки един треньор.

По навик сред фаворитите ще поставим и Бразилия, макар че след миналогодишното фиаско авторитетът на "селесао" е разклатен. Но как е възможно да пренебрегнем играчи като Тиаго Сива, Дани Алвеш, Миранда, Коутиньо, Вилиан, Фирмино и главната надежда Неймар? Освен това Дунга сплоти наличните играчи, вдъхна им нова порция вяра, а в приятелските срещи Бразилия показа прагматична игра, умели действия в защита и повече прагматичност във всички линии.

Няма как да пренебрегнем Чили, който е домакин на турнира. Начело на тима е треньор като Хорхе Сампаоли, който е известен със своето увлечение по отношение на тактиката и дребните нюанси в играта. Според повечето анализатори, успехите на Хорхе са следствие на използването на различни схеми и на способността на специалиста да влияе на играта от тъч линията. Относно футболистите, в състава на "Ла Роха" са голямата звезда Алескис Санчес, който след спечелването на Купата на Англия пристига тук отлично настроение и готов за подвизи. Безспорен авторитет и внимание заслужава Клаудио Браво, който е рекордьор по изиграни мачове за Чили. Тук са също така Гари Медел и Маурисио Исла, Артуро Видал, Мати Фернандес и Писаро, както и Едуардо Варгас.

Четвъртият фаворит според нас е Колумбия. Надяваме се, че не сте забравили играта на този отбор на Мондиал 2014? Тук също има цяло съзвездие от нападатели, което вероятно ще затрудни Хосе Пекерман в избора му, но какво по-хубаво от това? Впрочем, специалистът рядко използва двама еднопланови нападатели (Фалкао и Мартинес), така че много е вероятно да видим в нападение Бака - Фалкао, което ще бъде любопитно да се наблюдава. А и нямате ли усещането, че Радамел ще се опита да се реабилитира за проваления си сезон в Манчестър Юнайтед?


Прогноза на FUTBOL TV

Група А: Чили, Мексико, Еквадор, Боливия.

Група В: Аржентина, Парагвай, Уругвай, Ямайка.

Група С: Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела.

 

211